Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Jodie Foster doet Star Wars-onthulling die de historie veranderde

Niet Carrie Fisher, maar Jodie Foster werd aanvankelijk gevraagd voor de rol van Princess Leia in Star Wars. Een contract met Disney zorgde er echter voor dat haar carrière en het universum hier ver, ver vandaan er nu heel anders uitzien.

Dit stukje bepalende filmgeschiedenis deed Jodie Foster, momenteel de grote ster in het bejubelde vierde seizoen in True Detective, uit de doeken in de talkshow van Jimmy Fallon. Star Wars-fans zullen met een ambivalent gevoel zijn achtergebleven; enerzijds nieuwsgierig naar Jodie Foster als Leia, anderzijds zichzelf schuldig voelend richting Carrie Fisher door er alleen al over te fantaseren.

Jodie Foster: ‘Ze wilden een jonge Princess Leia’

De tweevoudig Oscar-winnares vertelde Jimmy Fallon in The Tonight Show dat ze op dat moment al een contract had voor een Disneyfilm. Dat wilde ze naar eigen zeggen niet verscheuren voor een onbekende sciencefictionfilm. Jodie Foster onthulde niet welke Disney-film, maar de tijdlijn suggereert dat het Freaky Friday was, de film die een jaar voor de eerste Star Wars-film is uitgebracht. Saillant detail: in dat jaar kwam ook Taxi Driver uit, de film met Robert De Niro die haar grote doorbraak werd.

“Je hebt zoveel iconische rollen gespeeld en we houden van wat je doet”, zei Jimmy Fallon tijdens de show. “Maar ik zag op het internet dat de rol van Princess Leia in Star Wars je is aangeboden. Is dat waar?” Jodie Foster: “Dat was ik, ja. Ze gingen voor een jongere Leia, maar het aanbod kwam op het verkeerde moment. Ik was bezig met een Disneyfilm en wilde me aan dat contract houden.”

Carrie Fisher gaf Star Wars een ander gezicht

De rol van Princess Leia ging uiteindelijk naar Carrie Fisher, die 19 jaar oud was tijdens de opnames. Het casten van Jodie Foster in de iconische rol zou Star Wars met terugwerkende kracht volledig hebben veranderd, omdat ze slechts 13 of 14 jaar oud was toen George Lucas A New Hope maakte. Foster was 15 jaar toen de film in de bioscoop kwam en een cultureel fenomeen werd.

“Ze heeft het geweldig gedaan,” zegt Foster over Fisher. “Ik weet niet hoe goed ik zou zijn geweest. Ik had misschien ander haar gehad. Misschien had ik wel voor een ananas gekozen.”

Zes Star Wars-films met het geliefde personage

Carrie Fisher zou Leia daarna in nog vier andere Star Wars-films spelen: Empire Strikes Back, Return of the Jedi, The Force Awakens en The Last Jedi. Ze overleed voordat ze haar scènes in The Rise of Skywalker kon filmen, maar niet eerder uitgebrachte beelden op de set van The Last Jedi werden gebruikt om Leia alsnog in de film op te nemen.

Jodie Foster staat op dit moment in de picture vanwege twee andere projecten. Ze is een Oscar-kandidaat voor haar bijrol in het Netflix-zwemdrama Nyad, waarin ze schittert tegenover Annette Bening. Ook is ze hoofdrolspeelster in het vierde seizoen van HBO’s True Detective.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.