Stijn Kuster
Stijn Kuster Geld & Carrière 12 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Investeren in whisky of wijn: wat is een betere belegging?

Whisky en wijn zijn vaak inherent aan een mooie en gezellige avond. De dranken zijn echter veel meer dan dat. Zo kunnen het goede producten zijn om in te beleggen. Manners Magazine sprak met Michel Kappen van Scotch Whisky Investments en Marcel Donders van Robbers & van den Hoogen, een van de oudste wijnhuizen van Nederland. Zodat jij voor jezelf kunt bepalen waar je het best in kunt investeren.

Met toenemende inflatie en dalende of zelfs negatieve rente, neemt de populariteit van beleggen toe. In deze rubriek gaan we in gesprek met beleggers en investeerders die zelf hun brood verdienen in de beleggingswereld. Dit artikel mag niet worden beschouwd als financieel advies. Wil je gaan beleggen? Dan is het belangrijk dat je jezelf eerst deze vier vragen stelt.

Beleggen in whisky of wijn?

“Waarom onze klanten investeren in wijn, is in eerste zin om later voorzien te zijn van mooie wijnen. Daarnaast ziet een deel van de mensen het als investering”, aldus Marcel. Voor whisky geldt hetzelfde. “Niet alle liefhebbers zijn blij dat wij ‘als investeerders’ de prijs opdrijven. Whisky wordt nog niet zolang als belegging gezien als wijn”, zegt Michel.

Investeren in, wijn, whisky, beleggen
Marcel Donders bij zijn flessen wijn. (Afbeelding: Robbers & van den Hoogen)

Dat whisky met een overgang bezig is van consumptiegoed naar product om in te beleggen, verklaart volgens Michel voor een deel het verschil in rendement. “Sinds 2008 halen we iets meer dan 15 procent netto winst per jaar, dit komt mede doordat de markt nog erg jong is.” Bij wijn is dit anders, volgens Marcel: “Bordeaux wordt al heel lang gezien als beleggingsproduct. De grote wijnhuizen met decennialange ervaring, die blijven in trek. Met wijn zit je op een rendement van 7 tot 8 procent per jaar.”

Schotse Single Malt vs. Bordeaux

Beide investeerders richten zich vooral op een specifieke soort. Michels bedrijf focust zich enkel op Schotse single malt whisky, de drank met het breedste smaakpalet. Marco richt zich met name op rode Bordeaux-wijnen. “Witte en rosé wijnen zijn vaak een stuk minder lang houdbaar, dus lastig om in te beleggen. Je hebt wel sommige champagnes die goed kunnen ouderen. Denk aan Dom Pérignon”, legt Macro uit.

Investeren in, wijn, whisky, beleggen
(Afbeelding: Robbers & van den Hoogen)

Het grote verschil tussen whisky en rode wijn als belegging is houdbaarheid. “Een goede wijn moet je binnen 15 tot 20 jaar gedronken hebben. Ik heb ook wel eens wijn van 40 jaar oud gedronken. Je moet je dan echter afvragen: is hij dan op zijn hoogtepunt? Het is niet ‘hoe ouder hoe beter’, de waarde gaat soms ook naar beneden”, legt Marcel uit. “Als mensen echt willen beleggen, raad ik vaak aan na 10 jaar de flessen te veilen.”

Bij whisky is dit anders: “Je kunt de whisky voor eeuwig bewaren, dit komt door het hoge alcoholpercentage. Alle bacteriën en organismen zijn dood. Hierdoor verandert de smaak van de whisky in een fles niet meer. Heel soms zien we wat verdampen uit een fles. Sommige flessen zijn niet goed afgesloten. Je kunt hem met een soort folio omwikkelen, maar ik denk niet dat dit het probleem helemaal tegengaat. Gelukkig komt het weinig voor”, zegt Michel.

Vanaf welk bedrag kun je gaan beleggen?

Wanneer je wil beginnen met beleggen in whisky of wijn kan dit al voor relatief weinig geld. “Het makkelijkste is om de Grand Cru Classé-wijnen te kopen. Dit is een klassement waarbij je voor rond de 60 euro een goede fles kunt vinden.”, zegt Marco. Michel stelt: “Vanaf zo’n 500 tot 1.000 euro kun je al serieus beginnen met beleggen in whisky, maar er zijn ook flessen waarmee je met minder geld al een leuk rendement kan behalen. Zo staan er nu ook flessen voor ongeveer 140 euro te koop die erg schaars worden en dus potentieel in prijs stijgen.”

We proefden de langst gerijpte Single Malt: zo smaakt 115.000 euro

Bij beide beleggingen speelt schaarste een grote rol. “Koop een fles van een distilleerderij die niet meer produceert, daarvan weet je zeker dat er niets meer bij komt”, geeft Michel als investeringstip. Daarbij is kwaliteit uiterst belangrijk. Scotch Single Malt en rode wijn uit Bordeaux van gerenommeerde wijnhuizen zijn de absolute top en daarom waardevol.

Investeren in, wijn, whisky, beleggen
De whiskykluis bij Scotch Whisky Investments. (Afbeelding: Scotch Whisky Investments)

Naast dat je bij investeren en beleggen moet denken aan de aan- en verkoopprijs, zijn ook de terugkerende kosten van belang. Bij zowel whisky als wijn vallen deze kosten mee. Al is het beter om wijn in een klimaatkast (met elektriciteitskosten) of kelder te bewaren, liggend op zijn zij. Whisky heb je geen omkijken naar en kan meer dan 100 jaar goed blijven.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.