Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin kelderde de laatste dagen fors: is de beer los?

Even leek het erop alsof Bitcoin de misère van de afgelopen maanden achter zich zou laten. De koers schurkte tegen de 49.000 dollar en het sentiment was overwegend positief. Toch hangt de koers ineens aan een zijden draadje, nu de bodem van 40.000 dollar is geslecht. Tijd om ons zorgen te maken over die watertandende beer?

Nouja, misère is misschien een groot woord. De Bitcoin-koers beweegt eigenlijk al maanden zijwaarts. De grens van 49.000 dollar was voor nu te machtig en de korte, doch hoopvolle opmars, werd gestuit.

Bear market in het verschiet?

Op zich geen ramp, Bitcoin beweegt nog steeds netjes in dezelfde range als voorheen; een zijwaartse trend dus. Toch zijn er steeds meer crypto-analisten die de recente daling zien als een slecht voorteken.

Een bear market zou in het verschiet liggen. Of erger nog: een langdurige cryptowinter. Niemand denkt graag terug aan de traumatische bear market van 2018 die een heel kalenderjaar duurde.

Bitcoin op weg naar 30.000?

Zolang de grens van 39.200 dollar niet breekt, is er nog niet veel aan de hand volgens de meeste analisten. Gebeurt dit wel? Dan hebben we wel degelijk stront aan de spreekwoordelijke knikker. Een koersval naar 30.000 dollar is in dat geval niet uitgesloten, volgens voormalig BitMEX CEO Arthur Hayes. In een recente blogpost deed Hayes een weinig zonnige voorspelling voor juni 2022: “Tegen het einde van het tweede kwartaal van 2022, zal Bitcoin de grens van 30.000 hebben getest”.

Een belangrijke indicator volgens veel crypto-handelaren is de 1-year moving average. Momenteel beweegt de Bitcoin-koers onder dit gemiddelde. Wat dit precies betekent? Volgens marktanalist Peter Swift “kunnen we moeilijk spreken over een bull market, zolang de koers onder de 1yr MA blijft”. Deze technische indicator belooft dus weinig goeds op korte termijn.

Financiële markten tonen zwakte

De cryptomarkt is trouwens niet de enige financiële markt die harde klappen ontvangt. Berichtgevingen over stijgende inflatie, verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten en zorgen over wereldwijde voedseltekorten leidden gisteren wereldwijd al tot veel onrust en zwakte op de financiële markten.

Wat dit allemaal voor Bitcoin betekent op korte termijn, blijft dus zeer onzeker. Eén ding is wel zeker. De beren wachten al watertandend langs de zijlijn. Klaar om Bitcoin verder naar beneden te sleuren. Een scenario dat doet denken aan de brute beeraanval op Leonardo DiCaprio in de film The Revenant.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.