Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 12 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom Jeff Bezos voor altijd wil leven, maar Elon Musk niet

Bestaat er een manier om voor altijd te blijven leven? Silicon Valley miljardairs als Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Peter Thiel en de co-founders van Google zijn er hard naar op zoek. Maar er is één miljardair die niet meedoet aan het inspuiten van jong bloed of het invriezen van zijn lichaam: Elon Musk.

Hij is één van de weinige rijken die géén geld investeert in onderzoek naar anti-veroudering en het verlengen van het leven. “Ik denk niet dat we moeten proberen om mensen heel lang te laten leven”, vertelde Elon Musk onlangs aan Insider. Dit is waarom.

Miljardairs willen voor altijd leven

Veel miljardairs zijn van plan niet dood te gaan of zoeken in ieder geval naar een manier om dit voorkomen. Amazon-oprichter Jeff Bezos en Google co-founders Larry Page en Sergey Brin investeren bijvoorbeeld miljoenen in bedrijven als Unity Biotechnology, Altos Labs en Calico, die allemaal onderzoek doen naar manieren om veroudering tegen te gaan.

Anderen kiezen voor cyrogeen invriezen, in de hoop dat ze kunnen worden ontdooid als de wetenschap voldoende is gevorderd. Ach ja, voor een miljardair is dat best betaalbaar. Mocht je nieuwsgierig zijn: voor 200.000 dollar vries je je hele lichaam in. Maar je kunt er ook voor kiezen om voor 80.000 dollar alleen je hoofd in vloeibare stikstof te bewaren.

Peter Thiel (net als Elon Musk de mede-oprichter van PayPal en tevens de eerste investeerder in Facebook) spant wel echt de kroon als het om investeren in anti-verouderingsonderzoek gaat. Zo financierde Thiel een start-up genaamd Ambrosia, dat een onderzoek uit de jaren 50 nieuw leven inblies. Hierbij werd geëxperimenteerd met het opensnijden en aan elkaar hechten van de bloedsomloop bij ratten.

Jong bloed injecteren

Hoewel de onderzoeken geen concrete conclusies opleverden, begon Ambrosia toch aan soortgelijke proeven bij mensen. Ze injecteerden bloed van mensen onder de 25 jaar bij deelnemers van 35 jaar en ouder, en claimden verjongingseffecten te zien. Dat klinkt absurd en dat zal dan ook de reden zijn dat Ambrosia vandaag de dag niet meer operationeel is.

Toch blijft de wens om niet dood te gaan bestaan bij veel rijken. Mark Zuckerberg richtte bijvoorbeeld The Breakthrough Prize op, dat jaarlijks 3 miljoen betaalt aan wetenschappers die vooruitgang boeken in het verlengen van het menselijk leven.

Waarom Elon Musk niet voor altijd wil leven

Er is dus ook een beroemde miljardair die hier juist niet aan meedoet. De rijkste persoon ter wereld om precies te zijn. “Het zou een verstikking van de samenleving veroorzaken”, legde Elon Musk laatst uit aan Insider. “De waarheid is dat de meeste mensen niet van gedachten veranderen. Ze gaan gewoon dood. Dus als ze niet doodgaan, zitten we vast aan oude ideeën en komt de samenleving niet vooruit.”

Van platzak tot miljardair: hoe Elon Musk de allerrijkste werd

Volgens Elon Musk hebben we nu al een probleem, omdat mensen steeds ouder worden. “In veel landen zijn de leiders extreem oud”, zegt hij. “Ook in de Verenigde Staten. Het is gewoon onmogelijk om in contact te blijven met de mensen als je veel ouder bent dan zij. En om een democratie te laten functioneren, moeten de leiders redelijk in contact staan met het grootste deel van de bevolking.”

Bang om zelf dood te gaan, is hij ook niet. “Ik zou zeker langer gezond willen blijven”, zegt hij daarover. “Maar ik ben niet bang om dood te gaan. Ik denk dat het een opluchting zou zijn.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.