Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 12 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

De muzikale erfenis van 15 seizoenen De Wereld Draait Door

Live muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in De Wereld Draait Door. Door de jaren heen heeft het programma van Matthijs van Nieuwkerk, die stopt als presentator, verschillende huisbands gehad die de op vrijdag voor de sfeer zorgen. Daarmee laat DWDD een behoorlijke muzikale erfenis achter.

Traditiegetrouw begeleidt de huisband nog altijd de uitzending op de laatste vrijdag van de maand. Bekende Nederlanders bespreken opvallende media-onderwerpen, de huisband vertaalt de onderwerpen met een bijpassende of aangepaste tekst van een bekende song. Om te zeggen dat de huisbands hun carrière aan DWDD te danken hebben gaat wat ver, maar een duw in de rug heeft het ze zeker gegeven. Een reis door de tijd langs de huisbands van De Wereld Draait Door.

Roel van Velzen (2006-2007)

De eerste huisband, een eenkoppige, was Roel van Velzen achter de piano. “Ik herinner me nog dat Catherine Keyl te gast was. Ik had al een nummer in mijn hoofd, maar toen zei ze in haar verhaal dat ze eindelijk eens tijd had om de gordijnen op te hangen”, herinnert Van Velzen zich. Zonder aarzelen zette hij melodramatisch de tweede zin in van Frank Sinatra’s I Did It My Way: ‘And so I face the final curtain’. De hele studio lag plat en dat snap je als je het fragment [3.15 in video] ziet.

Lucky Fonz (2008-2009)

Ook taalkunstenaar en songwriter Lucky Fonz III was een eenkoppige huisband, die met zijn beeldende teksten de studio maandelijks stil of juist aan het lachen kreeg. “Floortje Dessing moest een keer huilen, omdat ik zo’n mooi lied zong. Dat was heel bijzonder, ik voelde zelf ook emoties”, aldus de zanger over zijn herinneringen als huisband.

Typhoon (2014-2015)

Typhoon heeft zijn carrière zeker niet te danken aan DWDD, maar zijn comeback ging wel gepaard met de periode als huisband. In 2014 verscheen na een periode overwerkt thuis te hebben gezeten zijn plaat Lobi da basi, met een compleet nieuwe sound. In dat jaar werd hij met een fantastische groep muzikanten ook de vaste band van DWDD. Typhoon over zijn mooiste moment: “De laatste uitzending van het seizoen was magisch. Die was helemaal gewijd aan Lobi da basi. Iedereen danste, inclusief Matthijs, en het feest ging na de uitzending gewoon door.”

Lucas Hamming (2015-2016)

De vrouwelijke kijker viel al snel in het katzwijm bij Lucas Hamming als huisband, mannen gingen lekker op de rocksound. We kunnen wel stellen dat hij en zijn band hun populariteit voor een groot deel hebben te danken aan DWDD, al hadden ze het anders ook prima gered. “Het tofst vond ik de opnames voor 10 jaar De Wereld Draait Door. Ik was nog nooit in zo’n grote studio geweest”, blikt de zanger terug.

The Kik (2016-2017)

Wie kende The Kik als de De Wereld Draait Door niet had bestaan? Een handjevol liefhebbers van Nederlandse surfgitaarmuziek, maar daar zou het ook wel bij ophouden. Met zijn Rotterdamse tongval zette Dave von Raven zijn band op de kaart via de show van Matthijs van Nieuwkerk. “Op dezelfde dag dat we hoorden dat we huisband zouden worden, hoorden we ook dat we op Lowlands zouden staan. En dat er dus wat bij werd geschreven op onze bankrekening”, zegt Von Raven met een knipoog.

Andere huisbands van De Wereld Draait Door

De ander huisbands waren onder meer Moke, Go Back To The Zoo, Rigby, Chef’Special, Tangarine, Racoon en Roxeanne Hazes.

Check ook: de stijlevolutie van Matthijs van Nieuwkerk in 15 jaar DWDD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.