Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

De beste gratis series op NPO Start volgens IMDb

Vergeet Netflix en Disney+: voor kijkvoer van hoog niveau hoef je niet de portemonnee te trekken. Op NPO Start kun je gratis en voor niets vele internationale topseries met hoge IMDb-scores streamen. We zetten de acht beste series voor je op een rijtje.

Netflix, Disney Plus en HBO Max geven miljarden uit aan peperdure producties, in de strijd om jouw euro’s. Het doel? Originals produceren die ervoor zorgen dat je een abonnement bij hen neemt, en niet bij de concurrent.

NPO Start wedijvert met Netflix

Dat heeft de afgelopen jaren vele pareltjes aan series en films opgeleverd, maar anno 2024 zijn we er als consumenten ook steeds meer de dupe van.

Elke streamer gooit zijn prijzen namelijk continu omhoog, en doordat elke grote studio zijn eigen dienst is begonnen is het aanbod in films en shows gefragmenteerder dan ooit. De tijd dat praktisch alles op Netflix stond is allang voorbij. En ondertussen wordt het leven er sowieso niet goedkoper op.

Door al het marketinggeweld van de Amerikaanse giganten zou je bijna vergeten dat je ook zonder prijzig streaming-abbonement een hoop topcontent kunt streamen. De NPO heeft niet de promotiebudgetten van bijvoorbeeld een Disney, maar wél de bijbehorende topcontent.

De beste gratis series op NPO Start volgens IMDb

En nee, dan hebben we het niet over NPO Start Plus, een versie van de Nederlandse dienst die wél geld kost. Ook op NPO Start kun je een hoop topscorende (internationale) series streamen. Gratis en voor niets. Naja, als je de belastingcenten niet meetelt.

Dus: zeg bijvoorbeeld een aantal maanden een paar andere streamingdiensten op, download de NPO Start-app en ga vooral los. Hieronder hebben we de top acht beste NPO Start-series voor je op een rijtje gezet, gerangschikt op IMDb-score. Scores waar bijvoorbeeld Netflix lang niet altijd aan kan tippen. Stream ze!

8. Murder in Provence (2022– )

De recentste serie in dit lijstje is Murder in Provence. Een moderne versie van een klassiek recept: een onwaarschijnlijk duo dat op een pittoreske locatie moordzaken en andere mysteries oplost. Dit keer een onderzoeksrechter en een expert in de criminele psychologie, in het idyllische Aix-en-Provence.

🍿IMDb-score: 7.2

7. A Spy Among Friends (2022)

Fans van het betere spionagewerk hebben met A Spy Among Friends een parel om te streamen. Een van de beste spionage/drama-series van de afgelopen jaren, gratis en voor niets te streamen op NPO Start. De show vertelt het beroemde verhaal van Kim Philby, een dubbelspion van de KGB die het Britse MI6 en zijn beste vriend verraadde. Waargebeurd, en ijzersterk geacteerd door Guy Pearce en Damian Lewis in slechts zes afleveringen.

🍿IMDb-score: 7.2

6. Beck (1999-)

We verklappen het maar alvast: dit lijstje met de beste series op NPO Start wordt gedomineerd door langlopende misdaadseries, vaak met een eigenzinnige detective die moordzaken oplost. Toch kun je in dat genre meer consistente kwaliteit vinden dan bij menig kortlopende moderne streaming-original. Beck speelt zich voor de verandering niet in Engeland, maar in Zweden af, waar een inspecteur van de politie van Stockholm elke aflevering weer afdwaalt in de duistere onderwereld van de koude stad.

🍿IMDb-score: 7.5

5. Grantchester (2014– )

We gaan terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw, voor Grantchester. Een dramaserie over een predikant genaamd Sidney Chambers, die dankzij zijn vooraanstaande positie binnen een klein Brits uniek gepositioneerd is om mysterieuze moordzaken op te lossen. Met James Norton in de hoofdrol, ooit de topfavoriet voor het opvolgen van Daniel Craig als James Bond. En nee, dit is niet de laatste Britse-platteland-detectiveserie in dit lijstje.

🍿IMDb-score: 7.9

4. Midsomer Murders (1997-)

Van deze gratis serie gaat je moeder blij worden, en wij stiekem ook. NPO Start is de ultieme streamingdienst voor liefhebbers van langlopende detectiveseries. Neem alleen al deze show, Midsomer Murders. Detective hoofdinspecteur Tom Barnaby tackelt al sinds 1997 allerlei misdaadzaken in een vredig graafschapje in Engeland, waardoor je je toch gaat afvragen wat daar in het water zit. Afijn, wat een content: meer dan 140 afleveringen van telkens anderhalf uur. Allemaal los te bekijken, standalone dus. Heb je liever toch wat moderner kijkmateriaal in het detectivegenre? Dan ben je aan het juiste adres bij de volgende show, hieronder.

🍿IMDb-score: 7.9

3. Vera (2011-)

Ah, onze favoriet onder de gratis series op NPO Start. Vera oogt als zo’n detectiveserie die speciaal voor je oma wordt geproduceerd, maar met die conclusie doe je deze Britse show enorm tekort. Al 54 afleveringen lang lost Detective Chief Inspector Vera Stanhope moordzaken op, telkens in meeslepende en schitterend gefilmde afleveringen die maar liefst negentig minuten duren. De perfecte middenweg tussen een ellenlang opgerekte detectiveserie en een film. Elke aflevering is een op zichzelf staande zaak, dus je kunt instappen waar je wil. Plus: de vibe van het Britse platteland is al alleen al heerlijk, al verplaatst Vera zich in de latere seizoenen meer naar de stad.

🍿IMDb-score: 8.2

2. Dopesick (2021)

Normaliter belanden Amerikaanse Hulu-series in Nederland exclusief op Disney+, maar in het geval van Dopesick kun je ook NPO Start openen. In deze geprezen dramaserie speelt Michael Keaton een drugsverslaafde dokter, wiens verhaal pas het begin is: Dopesick tackelt namelijk de grootste drugsepidemie in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Daarbij wordt het afrekenen met immorele en ronduit greedy bedrijven niet geschuwd. Pareltje!

🍿IMDb-score: 8.6

1. The Chosen (2019-)

Ja, de best beoordeelde gratis serie op NPO Start is het verhaal van Jezus Christus, met een 9.2. op IMDb. Dan hebben we het niet over een handjevol stemmen, nee, na meer dan 45.000 beoordelingen scoort de live-action adaptatie van de bijbel nog steeds zo hoog. De makers beloven een moderne vertelling van het klassieke verhaal, opgebouwd vanuit de perspectieven van de mensen om Jezus heen. De EO zal blij zijn.

🍿IMDb-score: 9.2

Over Nederlandse diensten gesproken: heb je de nieuwe sensuele Nederlandse dramaserie van Videoland al voorbij zien komen? Met een toepasselijk koninklijk tintje, zo vlak voor Koningsdag.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.