Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

De beste oorlogsserie van dit voorjaar is nu gratis te streamen


De EO maakt diepe indruk met De Joodse Raad, een gloednieuwe oorlogsserie met Pierre Bokma en Claire Bender in de hoofdrol. De hoge cijfers vliegen je om de oren.

Vooral de NPO verrast steeds vaker met hoogwaardige kwaliteitsseries. Terwijl alle Amerikaanse giganten hun prijzen verhogen, kun je daardoor steeds vaker gratis en voor niets topseries streamen, gewoon op NPO Start. Daar is deze week een oorlogsserie bijgekomen waar je U tegen zegt: De Joodse Raad.

Oorlogsserie De Joodse Raad

Daarin staan de onmogelijke dilemma’s waar de Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog voor stond centraal. Meewerken met de bezetter en ‘erger voorkomen’ of tegenwerken en het ogenschijnlijk onvermijdelijke versnellen? Achteraf is het makkelijk oordelen, maar vele boeken, interviews en onderzoeken lieten de afgelopen jaren zien hoe complex de situatie destijds was. Een dilemma dat anno 2024 nog altijd uiterst actueel is.

De confronterendste oorlogsserie van 2024 kun je gratis streamen EO De Joodse raad
(Afbeelding: EO / NPO)

Daarmee is het des te belangrijker dat een serie als De Joodse Raad gemaakt wordt. Niet iedereen leest NIOD-onderzoeksrapporten of journalistieke oorlogsboeken. In de NPO-serie brengt alleskunner Pierre Bokma David Cohen tot leven, een van de voorzitters van de Raad, die tegenover zijn door Claire Bender gespeelde dochter komt te staan, die het verzet ingaat. Een rol die door De Volkskrant al “haar grote doorbraak” wordt genoemd. Vader en dochter worden volgens de krant “ weergaloos gespeeld”.

Lovende recensies

De Nederlandse oorlogsserie bestaat uit vijf afleveringen, waarvan de eerste nu op NPO Start te streamen is. De regie is in handen van Paula van der Oest, die eerder onder andere het script van oorlogsfilm De Slag om de Schelde schreef. Daarnaast regisseerde ze films als Tonio en Lucia de B. Doordat de eerste aflevering nu uitgezonden is, stromen de reviews ook binnen.

De recensent van De Volkskrant geeft De Joodse Raad maar liefst vijf van de vijf sterren, en concludeert dat de serie naast het “ weergaloze acteerwerk” vooral ook “uiterst relevant voor nu” is. Het Parool is ook lyrisch en noemt de Nederlandse dramaserie “een oncomfortabele, verpletterende kijkervaring”. Recensent Ab Zagt van Veronica Superguide is ook zeer lovend: “De makers van De Joodse Raad schetsen met hun pakkende, ontroerende en soms verbijsterende drama het grote en kleine leed zoals dat zelden in Nederlandse films en tv-series is vertoond.”

Bij Nederlandse producties is het checken van IMDb en Rotten Tomatoes vaak niet echt de moeite waard, door het gebrek aan verzamelde beoordelingen. Op Rotten is de oorlogsserie dan ook nog niet te vinden. Op IMDb scoort de NPO-serie een dikke 8.6, al is dat cijfer gebaseerd op slechts 50 achtergelaten scores. De media die wel al een artikel aan De Joodse Raad hebben gewijd schetsen echter een overduidelijk beeld: dit is een must watch van hoog niveau, ook als je het labeltje ‘Nederlands’ negeert.

Gratis op NPO Start

De eerste aflevering van De Joodse Raad is nu te streamen op NPO Start. De volgende vier afleveringen van de oorlogsserie worden wekelijks op zondagavond uitgezonden op NPO 1. Voor de echte liefhebbers kun je op NPO Start ook de documentaire Werktuig van de nazi’s vinden, waarin in de geschiedenis van de Raad gedoken wordt. Genoeg te streamen dus! Vooruit, nog een kijktip: op NPO Start kun je ook tijdelijk nog een documentaire checken over de ‘echte’ Oppenheimer-spion, die wél nucleaire geheimen doorspeelde aan de Sovjet-Unie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.