Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

NPO troeft Netflix af met bekroonde misdaadserie over goudroof

De NPO komt binnenkort met een Britse misdaadserie over een waargebeurde goudroof die op Rotten Tomatoes zeer hoog scoort en door critici direct al een masterclass wordt genoemd. Maak kennis met The Gold.

De Britse publieke omroep heeft een rijke traditie aan ijzersterke detectives en misdaadseries. Vaak gaat het om behapbare miniseries met topacteurs en een plot waar je U tegen zegt. Broadchurch, Sherlock, Vera, Line of Duty, The Fall: je kunt een ellenlang tipartikel met ijzersterke BBC-misdaadseries vullen.

NPO presenteert: The Gold

In de meeste gevallen kun je die kwaliteitsseries gelukkig ook gewoon in Nederland streamen, met een beetje geduld. Sterker nog, vaak is het onze eigen publieke omroep die de rechten weet te bemachtigen. Scheelt weer een duur abonnement op Netflix, Prime Video of Disney+.

Dat geldt gelukkig ook voor The Gold, een Britse misdaadserie die begin vorig jaar werd uitgebracht door de BBC. De miniserie vertelt het waargebeurde verhaal van de beruchte ‘Brink’s-Mat robbery‘, een heist waarmee in 1983 een fortuin aan goudstaven buit werd gemaakt, in de buurt van Heatrow Airport.

Daarbij focust misdaadserie The Gold zich vooral op de nasleep van die roof. Dit door niet alleen de daders te volgen, maar ook de detective die op ze jaagt.

Waargebeurde misdaadserie vol grote namen

Dat klinkt al als een intrigerend recept voor een degelijke miniserie, maar daar doet de BBC nog een schepje bovenop met een ware sterrencast. De planner achter de goudroof wordt gespeeld door Adam Nagaitis (Chernobyl). Hugh Bonneville (Downton Abbey) speelt de de detective die op hem jaagt en verder komen ook grote namen als Dominic Cooper (Preacher) en Jack Lowden (Slow Horses) voorbij.

Het script is geschreven door de Schotse auteur Neil Forsyth, die de afgelopen jaren indruk maakte met The Guilt, over twee broers die een duister geheim delen.

Topscore op Rotten Tomatoes: ‘Masterclass’

Al die grote namen leveren een zevendelige miniserie van een hoog niveau op. Op Rotten Tomatoes scoort The Gold een ijzersterke 92 procent bij critici en 86 procent bij het grote publiek. “Dit omvangrijke, onverwachte verhaal is een masterclass: zowel meeslepend als aangrijpend,” concludeert een recensent van de Sydney Morning Herald.

Ook Paste Magazine is lyrisch: “The Gold stijgt naar de top van het genre, vanwege zijn scherpe inzicht in tempo en karakter, en het unieke vermogen om verschillende uiteenlopende draden tot een samenhangend geheel te verweven. Het is niet makkelijk, maar ze laten het er wel zo uitzien.”

Klinkt goed toch? Het prachtige nieuws is dat The Gold vanaf 2 maart ook in Nederland te zien is, gewoon gratis, twee afleveringen per week op NPO 2 en in één keer in zijn geheel op NPO Start. Het slechte nieuws? Dat je nog een hele maand geduld moet hebben. Gelukkig hebben we een prachtige zoethouder voor je in de vorm van een andere ondergewaardeerde misdaadparel uit Engeland.

The Gold misdaadserie BBC rotten
(Afbeelding: BBC)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.