Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 5 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Huis verkopen: zo stijgt je woningwaarde met simpele ingrepen

Mocht je van plan zijn om op termijn je huis te verkopen, bereid je dan goed voor. Met deze slimme en simpele investeringen maak je jouw woning verkoopklaar en krik je de woningwaarde en vraagprijs omhoog.

Je moet er maar net zin in hebben, maar een kleine verbouwing of opknapbeurt van je badkamer kan bijvoorbeeld al een enorm verschil maken. Hoeveel hangt af van de situatie.

Huis verkopen en verkoopklaar maken

Uiteraard neem je een verkoopmakelaar in de hand, al kan het natuurlijk ook zonder. Hoe dan ook kun je het verschil maken door juist niet te bezuinigen, mits je je dat natuurlijk kunt veroorloven. Een aantal tips om je huis verkoopklaar te maken voordat je het gaat verkopen.

Kijk naar je energielabel

Met toenemende mate is het energielabel van je woning belangrijk. Hoe duurzamer het huis, des te goedkoper de energierekening. Dat maakt een koopwoning interessanter en heeft dus invloed op de vraagprijs.

De vraag naar je huis neemt ook toe bij een hoger energielabel. Dit doordat je sinds 2024 in verhouding meer geld kunt lenen voor een duurzame woning. Er zijn verschillende manieren om je huis energiezuiniger te maken, zoals zonnepanelen of verbeterde isolatie. Maak een afspraak met een energieleverancier of andere expert om te kijken waar mogelijkheden liggen om via deze weg jouw woningwaarde op te krikken.

Onderhoud en invloed op de vraagprijs

Het algehele onderhoud is de kern van het verkoopklaar maken van het huis dat je wil verkopen. Als potentiële kopers een smerige keuken, onafgewerkte plinten of muren vol vlekken zien, is de eerste indruk slecht.

Daarnaast hoeft een potentiële koper in een goed onderhouden huis minder ingecalculeerd geld te reserveren voor onderhoud, waardoor hij kan voldoen aan een hogere vraagprijs. Het algehele devies: let standaard op het onderhoud van je huis, zodat je grootschalige aanpak op het laatste moment voorkomt.

Goede foto’s

Over een eerste indruk gesproken. Scrollend door Funda valt je oog sneller op gelikte foto’s dan op rommelige foto’s. Zorg dus voor goede fotografie als je jouw huis wil verkopen. Goede fotografie zorgt voor meer kijkers, en meer kijkers zorgen doorgaans voor een hogere verkoopprijs. Zo is overbieden tegenwoordig bijna de standaard.

Directe investeringen voor een hogere woningwaarde

Naast onderhoud en goede foto’s zijn er ook gerichte maatregelen om jouw woningwaarde en dus de vraagprijs te verhogen. Dit zijn investeringen die je bewust doet voordat je jouw huis gaat verkopen en die verder gaan dan slechts het verkoopklaar maken van je woning.

Hierbij is het verstandig om een afspraak te maken met een makelaar of andere expert. Die kan per woning goed beoordelen wat slimme ingrepen zijn. Een paar voorbeelden:

Woonruimte vergroten

 • Serre aanbouwen
 • Dakkapel plaatsen
 • Garage of zolder uitbouwen
 • Carport bouwen

Verduurzaming

 • Zonnepanelen plaatsen
 • Warmtepomp installeren
 • HR+++ glas plaatsen
 • Muurisolatie

Stucen en schilderen

Stucen is niet altijd nodig. Je muren strak in de verf scheelt ook al veel.

Gevel en tuin

 • Reiniging van gevel
 • Reiniging van kozijnen
 • Kale plekken in gras zaaien
 • Dode takken en planten verwijderen
 • Nieuwe betegeling in de tuin

Verbouwing

 • Keuken
 • Badkamer
 • Toiletten

Disclaimer: niet iedere investering zorgt automatisch voor een hogere woningwaarde. Daarom is een afspraak met een expert belangrijk voordat je begint.

Zorg voor een makelaar die bij je past

Bij het verkopen van een huis komt eigenlijk altijd een verkoopmakelaar kijken. Maar de ene makelaar is de andere niet. Wil hij voor jou het beste of voor zichzelf? Zorg dat je een goede klik met je makelaar hebt en ga voor een persoon die je kunt vertrouwen. Vraag eens om je heen bij vrienden en familie of ze goede ervaringen hebben.

Check via Funda wat de actuele woningwaarde van jouw huis is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.