Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 5 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Op deze all-season banden mag je wél via Duitsland op wintersport

Als je op wintersport gaat, mag je vanaf 2024 niet meer zo maar door duitsland. Winterbanden zijn verplicht, op één specifiek type all-season banden na.

All-season banden worden, vooral in landen zonder barre winteromstandigheden, steeds meer de standaard. Ideaal, want je hoeft ‘s winters nooit meer winterbanden onder je auto te bevestigen. Scheelt geld en moeite. Ware het niet dat je richting wintersport straks niet meer op all-seasons door Duitsland mag. Op zich ook niet zo vreemd; ze mogen dan bij gladheid beter presteren dan zomerbanden, bij winterbanden vallen ze in het niet.

Winterbanden verplicht in Duitsland vanaf 2024

Wees gerust als je in februari, maart of april dit jaar op wintersport gaat. De nieuwe regel geldt pas vanaf 1 oktober 2024 in Duitsland. Evengoed is het verstandig om nu al in goede winterbanden te investeren, maar dat terzijde.

Vanaf 1 oktober 2024 zijn all-season dus niet meer genoeg tijdens winters weer bij onze oosterburen. Veroorzaak je vanaf die datum in Duitsland een ongeluk, dan kan jou grove nalatigheid verweten worden. Daardoor ben je niet meer of slechts deels verzekerd.

Eén type all-season banden is wel geschikt

Duidelijk, dat worden winterbanden als je vanaf 1 oktober 2024 op wintersport gaat via Duitsland. Mocht je daar in principe tegen zijn, om wat voor reden dan ook, dan hebben we goed nieuws. Er is een uitzondering.

Op all-season banden met het 3PMSF-symbool, dat staat voor Three Peak Mountain Snow Flake, mag je onder de nieuwe regel wel via Duitsland op wintersport. Dit is een beschermd symbool dat je ook op echte winterbanden treft en geeft aan dat de banden op sneeuw zijn getest. Het M+S-teken volstaat straks niet meer. Dit kan elke fabrikant op zijn band zetten en vind je zelfs soms op zomerbanden.

Goedkoop bier tijdens wintersport

Nieuwe banden kosten je sowieso extra geld. Dat je dan weer gemakkelijk kunt compenseren. Check de wintersportgebieden met het goedkoopste bier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.