Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Beste spionageserie in jaren nu gratis te streamen via NPO

De NPO knalt vanaf vrijdag 22 maart met een van de beste en spionage- en oorlogsverhalen van de afgelopen vijf jaar: A Spy Among Friends. Een waargebeurd verhaal met acteerwerk van de bovenste plank gratis streamen.

Streamingdiensten troeven elkaar helaas continu af met prijsverhogingen en draconische maatregelen die het delen van accounts steeds pittiger maken. Oftewel, per gebruiker ben je steeds meer geld kwijt.

NPO scoort met topseries

Daarom is het des te fijner dat de NPO de laatste tijd topserie na topserie aanbiedt. Soms uit de eigen koker, zoals de kersverse oorlogsserie De Joodse Raad, maar vaak ook content van derden. Denk aan de ijzersterke misdaadserie The Gold, over een waargebeurde goudroof uit de jaren tachtig.

De gratis streamingdienst kiest vaak voor degelijke dramaseries uit meestal Engeland of Scandinavië. Ook deze maand kun je weer aan een topserie op NPO Start beginnen: A Spy Among Friends. Het verhaal van de meest beruchte dubbelspion aller tijden, Kim Philby.

A Spy Among Friends

In 1963 komt de Britse veiligheidsdienst MI5 erachter dat een van de meest vooraanstaande spionnen van de MI6, Philby dus, al jaren voor de Russen werkt. Nicolas Elliot, gespeeld door Damian Lewis (Billions) krijgt de opdracht om zijn beste vriend, collega en blijkbaar tevens dubbelspion te confronteren.

Aan die ontmoeting zijn al vele artikelen, boeken en documentaires gewijd. De ontmaskering, de confrontatie, vindt plaats in Beiroet, waar Philby op dat moment bezig is met een missie. Philby weet echter te ontsnappen, richting Rusland, waar hij tot zijn dood zal blijven wonen.

De diensten vragen zich echter af of het wel echt een vlucht was. Heeft Elliot niet wellicht zijn vriend láten ontsnappen, als onderdeel van een schimmige deal? En hoe kan hij al die jaren niet doorgehad hebben dat zijn beste vriend een fervent communist was?

Rolletje voor James Bond-schrijver in serie

Om die vraagtekens, die intrige, draait A Spy Among Friends, een zesdelige miniserie die 22 maart op NPO 2 van start gaat. Vanaf die datum is de serie in zijn geheel op NPO Start Plus te streamen. De serie is een adaptatie van het gelijknamige boek van Ben McIntyre, een Britse schrijver nonfictie-boeken over spionage schrijft die weglezen alsof het thrillers zijn. Dikke aanrader!

A Spy Among friends
(Afbeelding: ITV)

De dramaserie gaat ook terug naar het verleden van Elliot en Philby, naar het begin van hun innige vriendschap en hun begindagen bij de Britse geheime dienst. Herenclubs, privéscholen; de elite. Met tevens een klein rolletje voor Ian Fleming, de bedenker van James Bond. Fleming, zelf dus ook een geheim agent, komt trouwens ook voorbij in de aankomende oorlogsfilm van Guy Ritchie.

Knallende reviews

A Spy Among Friends kwam oorspronkelijk in 2022 uit, dus Rotten Tomatoes geeft al een goede indicatie van wat we kunnen verwachten. Met een hoge score van 88 procent is het duidelijk dat de NPO een topserie in handen heeft. Critici prijzen het enerverende kat-en-muisspel tussen de spionnen, het intelligente plot en het meeslepende acteerwerk van vooral Damian Lewis, die na Homeland weer bewijst dat hij als geen ander weet hoe je een geslepen en lastig te peilen personage moet spelen.

Beste gratis series NPO Start IMDb
(Afbeelding: ITV)

Of, zoals een Australische recensent concludeert: “Weinig shows hebben hypocrisie zo meeslepend weten te maken.” Ook de criticus van Yahoo! Movies is enthousiast: “Lewis en Pearce hebben vooral een fenomenale chemie die de jaren van vriendschap en herinneringen die het paar deelt goed weergeeft.” De weinige kritiek die er te bespeuren valt heeft vooral te maken met de pacing van de miniserie, die soms ietwat traag is. Maar ja, andere critici merken dan meteen weer op dat het fantastische acteerwerk zelfs de meest op papier saaie momenten toch enerverend maakt.

Gartis streamen via NPO Start

Gelukkig kun je zelf op 22 maart een oordeel gaan vellen, want dan gaat A Spy Among Friends dus van start op NPO 2. Gratis streamen doe je vanaf dan via NPO Start. Voor de ultieme versie van het verhaal verwijzen we je graag door naar het boek van Ben McIntyre waarop de show gebaseerd is, en de rest van zijn oeuvre, want de Britse historicus weet de meest waanzinnige spionage- en oorlogsmissies tot leven te brengen. Poah!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.