Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Disney+ volgt Netflix en pakt wachtwoord delen aan

De kogel is helaas door de kerk: Disney heeft plannen aangekondigd om wachtwoord en accountdelers op Disney+ aan te gaan pakken. Dat wordt nog meer betalen voor je favoriete films en series.

Andere streamingdiensten roken bloed toen Netflix het plan aankondigde om accountdelers aan te gaan pakken. Een beslissing die haaks stond op eerdere uitingen van het bedrijf, dat zelfs op Twitter riep dat je wachtwoord delen de ultieme liefde is. De groei staakte, dus men greep naar het gouden noodmiddel.

Iedereen gaat Netflix achterna

Prime Video stak op Twitter direct de draak met het nieuws. De impliciete boodschap was duidelijk: ‘Kom naar ons, hier mag je wel je account en wachtwoord delen met je vrienden, buren of familie.’ Een makkelijke steek richting Netflix, gezien analisten toen al voorspelden dat die streamingdienst met de controversiële zet juist abonnees weg zou jagen.

Plottwist: daar was geen sprake van. Alle cijfers wijzen erop dat het aanpakken van accountdelers ontzettend goed heeft uitgepakt voor het bedrijf. We schreven het toen al; Disney+, HBO Max en Prime Video volgen de experimenten van Netflix uiteraard op de voet, en moeten in the end hun aandeelhouders happy houden. Oftewel: als het loont gaan ze direct Netflix achterna, ludieke steek op Twitter of niet. Het blijven hyper-commerciële bedrijven, niet je vrienden.

Disney+ pakt wachtwoord delen aan

Fast forward naar nu, en het is zover. Disney heeft tegenover aandeelhouders aangekondigd dat het komende zomer gaat beginnen met het aanpakken van het delen van een wachtwoord op Disney+.

De financiële chef van de entertainmentgigant legde afgelopen woensdag uit dat accounts die “verdacht worden van ongepast wachtwoord delen” een optie te zien gaan krijgen om zich aan te melden voor een nieuw, eigen account. ‘Optie’ is uiteraard een eufemisme.

Disney+ abonnement prijsstijging
(Afbeelding: Disney)

Verder volgt Disney exact de uitgestippelde route van Netflix. Het bedrijf gaat abonnees namelijk tevens de mogelijkheid geven om extra personen van buiten hun huishouden toe te voegen aan hun abonnement, tegen “een extra vergoeding”.

“We willen een zo groot mogelijk publiek bereiken met onze uitstekende content,” aldus de financiële eindbaas van Disney. “We kijken ernaar uit om deze nieuwe functionaliteit uit te rollen om de algehele klantervaring te verbeteren en ons abonneebestand te laten groeien.”

‘Klantervaring verbeteren’, tja. Alles behalve het laatste deel van dat citaat kun je schrappen. Disney wil vooral voor aandeelhouders het abonneebestand van Disney+ opkrikken.

En wachtwoord delen in Nederland dan?

Is er na dit behoorlijk deprimerende nieuws dan ook nog goed nieuws? Nou, soort van. Het is op het moment van schrijven namelijk onduidelijk of de maatregel komende zomer ook al direct ingaat voor Nederlandse abonnees of dat men eerst gaat testen in Amerika.

Aan de andere kant gebruikte Disney juist Nederland als testmarkt toen de dienst gelanceerd werd, dus dat belooft niet veel goeds. Of het nou volgende week, komende zomer of eind dit jaar is: het is uitgesloten dat we de dans gaan ontspringen. Zucht. Wellicht het perfecte moment om over te stappen op deze ondergewaardeerde parel van een streamingdienst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.