Dennis Mons
Dennis Mons Kunst & Fotografie 25 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Maak zelf Van Gogh’s Sterrennacht met deze unieke LEGO-set

De Sterrennacht van Van Gogh is nu voor iedereen beschikbaar, maar dan wel als LEGO-bouwpakket. En het mooie is dat Van Gogh zélf bij de set inbegrepen is.

LEGO heeft al enige tijd een ontwerpersproject dat LEGO Ideas heet. Hierbij kunnen amateurontwerpers een eigen design indienen. Het wordt dan door zogenoemde Master Builders én fans beoordeeld. ‘Starry Night’ komt nu tot leven in een echte set.

Master Builder

De set is gemaakt door Truman Cheng, een 25-jarige fan uit Hongkong. Via een inzending op het LEGO Ideas-platform wordt de set daadwerkelijk uitgebracht. Het meesterwerk kost je 169,99 euro en komt ‘binnenkort’ uit. Sterrennacht is gemaakt in samenwerking met The Museum of Modern Art in New York. We wisten al dat de amateurset met Minifigures werd ingezien, maar nu kan je het dus kopen.
Lego Vincent van Gogh

Cheng heeft altijd een obsessie gehad met LEGO, zo vertelt hij aan Metro in een interview. “Een deel van mijn interesse in LEGO moet door mijn jeugd zijn gekomen. Als kind had ik het geluk dat ik LEGO-sets had. Mijn broer deelde zijn LEGO met mij en samen verzonnen we een hoop leuke avonturen.”

Geen garantie voor succes

Het traject om een set daadwerkelijk tot leven zien komen in een product dat mensen kunnen kopen is niet makkelijk. Het project wordt eerst ingediend op het LEGO Ideas platform, waar het publiek kan stemmen. Het concept moet in de eerste 60 dagen minimaal 100 stemmen behalen, in het eerste jaar 1.000 stemmen behalen en uiteindelijk zelfs 10.000 positieve reacties krijgen.

Lego Van Gogh
(Afbeelding: LEGO)

Pas dan buigen de grootheden in Billund, Denemarken, zich over een creatie. Het duurt een paar maanden voor de LEGO Groep om alle Ideas-projecten, die de 10.000 stemmen hebben bereikt, te beoordelen. De LEGO Groep selecteert vervolgens enkele ideeën die uitgroeien tot een echte set.

LEGO-meesterwerken

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf prachtige kunst omtovert tot een bouwpakket. Zo heeft het bijvoorbeeld een serie van bouwwerken die volledig gericht zijn op pop-art. Mensen kunnen dus een uniek meesterwerk maken van bijvoorbeeld Batman of The Joker met de Jim Lee-serie.

LEGO art Batman
(Afbeelding: LEGO)

En uniek is het sowieso; het is LEGO. Natuurlijk kan je alles bouwen in de vorm van de instructies, maar je kan er alles van maken wat je wilt. Heb je genoeg steentjes? Heb je kritiek op Van Goghs meesterwerk? Vul je eigen inzicht in.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.