Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 14 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Slaap lekker: 5 manieren om meer uit je nachtrust te halen

Dat een goede nachtrust belangrijk is, weten we allemaal. Een goede nacht slaap zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren, het helpt je spieren te herstellen na een workout en verlaagt stress. Wil je echt álles uit je nachtrust halen? Met deze 5 tips slaap je iedere nacht als een roos.

1: slaap beter zonder blauw licht: berg je telefoon op

Oké, een inkoppertje. Het is bewezen dat het gebruik van schermen voor het slapen negatieve invloed heeft op de kwaliteit van slaap en je nachtrust. Haal de tv dus maar uit je slaapkamer en leg je telefoon in je nachtkastje. Het blauwe licht dat je telefoon-, laptop- en tv-scherm uitstralen, blokkeert de aanmaak van melatonine, waardoor je moeilijker in slaap valt.

Heb je de behoefte om even ‘af te schalen’ en mentaal tot rust te komen voordat je het licht uitdoet? Lees dan eerst een boek of zorg voor een gezellige bedpartner.

2: Een goed bed is goud waard

Hoe lang slaap jij al in hetzelfde bed? Heb je al jarenlang hetzelfde matras en hoofdkussen? Je bent niet de enige, maar het is de moeite waard om hierin te investeren. Goed en comfortabel liggen, is de basis van je nachtrust. Het helpt je om beter én dieper in slaap te vallen.

Dus hup, schaf een nieuw kussen aan en bestel een voor jou samengesteld bed. Je kunt bij veel leveranciers tegenwoordig zelfs 100 dagen proefslapen. Een nieuw bed schaf je dus aan zonder risico’s.

Slaap Veneta
Bron: Unsplash

3: Creëer de juiste sfeer met gordijnen op maat

Niet alleen een goed bed, maar ook een fijne sfeer in de slaapkamer is belangrijk. Wil je je natuurlijke ritme volgen? Hang dan inbetween gordijnen op of schaf semi-transparante plisségordijnen op maat aan. Hier komt namelijk nog licht doorheen en het staat sfeervol.

Heb je het liefst een donkere slaapkamer? Dan zijn verduisterende gordijnen een match voor jou.

Slapen Veneta
Bron: Veneta

4: je slaapt hoe je eet (en drinkt)

Vanzelfsprekend is een sterke bak koffie of een blikje Red Bull voor het slapengaan een no-go. De cafeïne houdt je wakker en het gaat ten koste van de kwaliteit van je nachtrust. Alcohol en een goede slaapkwaliteit zijn ook geen vrienden. Maar wat kun je ‘s avonds dan wél eten en drinken?

Een kleine maaltijd en kamillethee kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Houd het wel bij kleine portie: grotere maaltijden zorgen voor een verhoogde lichaamstemperatuur, waardoor je juist moeilijker in slaap komt.

slapen Veneta
Bron: Unsplash

5: mediteer met binaural beats

We horen je denken: wat zijn binaural beats? Dit zijn beats waarbij twee tonen worden afgespeeld die een paar hertz van elkaar verschillen. De ene toon is net iets hoger of lager dan de ander. Ze worden heel ritmisch afgespeeld; in je linkeroor hoor je de ene toon en in je rechteroor de andere toon. Je kunt ze dus het beste luisteren met een koptelefoon of oordopjes.

Omdat de twee tonen niet helemaal dezelfde frequentie hebben, maar nét een klein beetje verschillen, maken je hersenen hier automatisch een extra toon bij: een verschiltoon. De frequentie van deze toon komt overeen met een bepaalde hersengolf, waardoor er een specifieke gemoedstoestand wordt opgeroepen. Welke dat is, hangt van de soort beats af: hoge golven horen bij energie en focus, terwijl de lagere deltagolven diepe rust en meditatie bevorderen. Heerlijk dus om mee in slaap te vallen! Welterusten…

Slapen Veneta
Bron: Unsplash

 

In samenwerking met Veneta.com

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.