Pim Jansen
Pim Jansen Games 8 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

GTA 6 is officieel: de datum van release en wilde geruchten

Het besef is inmiddels ingedaald: GTA 6, het nieuwe deel van Grand Theft Auto, is officieel aangekondigd. Maar wanneer kun je de game van Rockstar verwachten? En waar speelt het verhaal zich af? De geruchten gaan gewoon lekker door.

Er zijn weinig games waarover zoveel geruchten zijn geweest als GTA 6. De voorganger kwam uit in 2013 uit en in de gamewereld voelt dat inmiddels als een halve eeuw geleden.

GTA 6 officieel aangekondigd

Maar afgelopen vrijdag schoot Rockstar de kogel eindelijk door de kerk. “Velen van jullie hebben gevraagd naar een nieuw hoofdstuk in de Grand Theft Auto-serie. Bij elk nieuw project is ons doel altijd om aanzienlijk verder te gaan dan wat we eerder hebben geleverd. We zijn verheugd te kunnen bevestigen dat de actieve ontwikkeling voor het volgende deel in de serie aan de gang is”, aldus de computerspeluitgever in een verklaring op Twitter.

Duidelijk, GTA 6 gaat er komen. Maar houden de geruchten daarmee op? Integendeel. We weten nog niets, maar uiteraard wordt er steeds meer bekend over de game.

Geruchten: Grand Theft Auto weer in Vice City?

Goed, Rockstar belooft verder te gaan dan ooit. De eerste geruchten die zijn uitgelekt hebben vooral betrekking op de kaart. Zo zou GTA 6 volgens een aantal bronnen binnen de gamewereld een allesoverkoepelende game zijn, met alle steden van de vorige games in één kaart. Een ander gerucht is (en dat klinkt vernieuwender) dat het zesde deel van Grand Theft Auto zich in Rio de Janeiro afspeelt.

Een serieuzer gerucht, naar buiten gebracht door insider Tom Henderson, is dat GTA 6 zich wederom afspeelt in Vice City. Dit is de Grand Theft Auto-versie van Miami. Het tweede deel uit de reeks, uitgekomen in 2002, speelde zich af in het Vice City van de jaren 80. De nieuwe game zou zich afspelen op dezelfde plek, maar dan in de tijd van nu. Deze geruchten zijn bevestigd door Jason Schreier van Bloomberg en bronnen van VGC.

Eerder kwamen er al geruchten naar buiten over een verhaalversie, die voor solospelers gewoon weer aanwezig is. Ook wordt er volgens veel bronnen een nieuwe navigatiesysteem geïmplementeerd. Daarnaast zouden de ‘inwoners’ van het spel slimmer zijn.

Datum van release: wachten op 2024

Maar het belangrijkste: op welke datum kunnen we GTA 6 verwachten? Ook daarover heeft Rockstar zelf nog niets uit de doeken gedaan. Volgens de eerder genoemde bronnen verschijnt de game op zijn vroegst in 2024. Dit is gebaseerd op de strategie van Rockstar, dat altijd wel vier à vijf jaar tussen grote games laat. Red Dead Redemption 2 kwam in 2018 uit, maar door de pandemie heeft de game-ontwikkeling vertraging opgelopen.

Bovendien is er gewerkt aan de bedrijfscultuur. Voorheen werkten medewerkers standaard veel uren per week over om een game op tijd af te krijgen. Volgens gamewebsite Kotaku wil de uitgever dat bij GTA 6 voorkomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.