Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld verdiende de échte Griselda als Godmother of Cocaine

Griselda is Netflix volledig aan het domineren. Maar hoe rijk was de echte drugsbarones waarop de hitserie gebaseerd is eigenlijk?

Sofia Vergara is al sinds afgelopen weekend Netflix aan het domineren met Griselda, een nieuwe misdaadserie van de showrunner achter Narcos. Van een sitcom-moeder naar een drugsbarones, een transformatie die de 51-jarige actrice een ijzersterke nummer 1-positie op de streamingdienst oplevert.

Griselda Blanco: van drugsimperium tot Netflix-hit

De hitserie zorgt er tevens voor dat de Wikipedia-pagina van de echte Griselda Blanco massaal bezocht wordt. De boeken over mevrouw Blanco kunnen weer afgestoft worden en in de boekhandel worden gelegd. Veel fans hebben echter vooral één vraag: hoe rijk was de echte drugsbarones?

De Colombiaanse wordt niet voor niets de ‘Godmother of Cocaine’ genoemd; ze domineerde met haar lucratieve cocaïnehandel de onderwereld van Miami tijdens de jaren 80. Een miljardenbusiness waarvoor de in 2012 overleden crimineel over lijken ging.

Rijker dan Al Capone

Afijn: hoe rijk was de echte Griselda Blanco? Het is altijd lastig om dit soort schimmige businesses accuraat in kaart te brengen, gezien het in het belang van de criminelen in kwestie is om hun geldstromen te verbergen. Toch wordt het vermogen van mevrouw Blanco zelfs met conservatieve berekeningen op maar liefst 2 miljard dollar geschat. Althans, voordat ze in 2012 op 69-jarige leeftijd door twee huurmoordenaars werd doodgeschoten.

Griselda Blanco Netflix serie vermogen
De echte Griselda (Afbeelding: WikiCommons)

Met die 2 miljard dollar was haar geschatte vermogen groter dan dat van Al Capone, wiens financiële teller op 1,3 miljard dollar stond. Een gat dat Blanco vooral kon opbouwen door het feit dat ze dertig jaar lang uit de handen van de autoriteiten wist te blijven. In de jaren 80 harkte ze naar schatting maar liefst 80 miljoen dollar per maand binnen met haar drugsimperium.

Baas boven baas

Toch geldt ook in de drugswereld dat je altijd baas boven baas hebt. Pablo Escobar verzamelde met zijn kartel een absurd vermogen van 30 miljard dollar bijeen. Meer dan Succession-inspirator Rupert Murdoch, meer dan Alibaba-oprichter Jack Ma. Maar goed, Escobar speelde het spelletje dan ook niet volgens de regels. Zelf meer verdienen? In dit artikel zetten we de hardst groeiende banen van Nederland op een rijtje, inclusief salaris.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.