Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 14 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Gelekt: Renault lanceert nieuwe elektrische auto voor spotprijs

Renault staat op het punt een nieuwe elektrische auto te onthullen. Plannen over een nieuwe mini-EV zijn echter nu al gelekt en dus kunnen we je al het een en ander vertellen over het kleine broertje van de Renault 5.

Europese autofabrikanten focussen zich meer en meer op betaalbare elektrische auto’s. Eerder schreef Manners al over zes goedkope EV’s die de strijd aangaan met Chinese budgetmerken.

Plannen voor elektrische Renault gelekt

De plannen voor de nieuwe elektrische Renault zijn door ingewijden gelekt aan persbureau Reuters. Die bronnen hebben daarbij aangegeven dat het doek eigenlijk pas op 15 november van de kleine EV wordt getrokken, tijdens de Capital Market Day van Ampere, een nieuw bedrijf opgezet door Renault dat in moet spelen op de elektrificatie van de automarkt.

Renault elektrische auto nieuw goedkoopste goedkope betaalbare EV
Update: het model is inmiddels officieel onthuld en komt er ongeveer zo uit te zien. (Afbeelding: Renault)

Het model wordt nog onder de in 2021 onthulde (en eveneens elektrische) Renault 5 geplaatst, zowel qua formaat als qua prijs. De productie zal vermoedelijk plaatsvinden in een fabriek in Slovenië, zo vertellen meerdere bronnen aan Reuters.

Nieuwe EV voor 23.000 euro

We weten dat de Fransozen de nieuwe Renault 5 voor minder dan 30.000 euro op de markt willen brengen. Deze kleinere elektrische auto zal daar onder duiken. Het Britse Autocar heeft het over 20.000 pond, omgerekend zo’n 23.000 euro.

Renault 5 R5 EV elektrische auto's auto goedkoop betaalbaar betaalbare
De nieuwe Renault 5 als conceptcar. (Afbeelding: Renault)

Daarmee is het een concurrent voor de nieuwe Citroën ë-C3. Het verschil is dat, zo meldt één van de bronnen, de elektrische Renault pas in 2026 bij de dealer zal staan, terwijl je de uiterst betaalbare Citroën nu al kunt kopen.

Goedkoopste elektrische auto

Ampere, de nieuwe elektrische tak van Renault, wil tegen 2030 zes nieuwe betaalbare EV’s in zijn gamma hebben. Deze elektrische auto’s zullen wel als Renault-modellen worden verkocht.

Deze Chinese elektrische auto is nu al een betaalbare occasion

Dat Renault betaalbare EV’s kan bouwen, was al duidelijk. De goedkoopste elektrische auto die je nu op de Europese markt kunt kopen, is de Spring Electric van Dacia, dat ook tot de Renault-groep behoort. Deze kost minimaal 21.750 euro. Niet veel geld voor een EV, maar de blikkerige auto stelt dan ook maar weinig voor. Hopelijk is dat anders bij de nieuwe elektrische auto waar Renault mee op de proppen komt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.