Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 14 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Renault reïncarneert iconisch model: klassieker wordt volledig elektrisch

Als je over de Renault 5 begint, maak je bij velen een hoop herinneringen los. Er werd dan ook al lang vurig gehoopt op een comeback van deze kleine hatchback, en die gaat er nu eindelijk komen. Het Franse merk heeft namelijk besloten om dit iconische model opnieuw uit te brengen. Maak kennis met de gereïncarneerde en volledig elektrische Renault 5.

Begin deze week waren er al wat geruchten, maar nu is het officieel. Tijdens de wereldwijde presentatie Renaulution heeft de Renault Group een blik op de toekomst van het Franse merk geworpen. Hierin kwam heel kort een aantal nieuwe modellen voorbij. Daar zat bijvoorbeeld de nieuwe Lada Niva tussen, maar na afloop ging het vooral over de Renault 5.

Renault 5 wordt volledig elektrisch

Zoals je kunt zien, ziet hij eruit als een moderne retro interpretatie van het origineel. Hij doet ons vooral denken aan de Turbo versie van deze auto. De Renault 5 Turbo was de dikste versie van deze supermini. Deze was niet alleen een stuk sneller dan het standaard model, maar ook een stuk stoerder. De Turbo is een soort Renault 5 die fanatiek naar de sportschool gaat. Logisch dat Renault deze versie als uitgangspunt genomen heeft.

Renault 5 elektrisch Tesla (1)
(Afbeelding: Renault)

De verwachting is namelijk dat deze nieuwe Renault 5 behoorlijk rap gaat zijn. Het is tenslotte een elektrische auto. Hoe snel hij op 100 km/u zit, is nog niet te zeggen. Renault heeft naast deze foto’s namelijk amper wat bekendgemaakt. Van de aandrijflijn tot de grote van de accu, we tasten nog in het duister. Wat we wel weten, is dat Renault al hun elektrische modellen op hetzelfde platform gaat bouwen.

Het is nog een prototype

De specificaties zijn dus nog even afwachten, en dat geldt ook voor het uiteindelijke ontwerp. De Renault 5 die je hier op de foto’s ziet, is een prototype. Het is dus niet de uiteindelijke productieversie. Er kan dus nog wel het één en ander gaan veranderen. Laten we er niet op hopen, want dit concept is wat ons betreft een schot in de roos.

Renault 5 elektrisch Tesla (1)
(Afbeelding: Renault)

Tesla krijgt er een hoop concurrentie bij

Deze herboren Renault 5 is niet de enige opmerkelijke elektrische auto die deze week voorbijkwam. Zo onthulde het Chinese merk Nio een indrukwekkende sedan met een range waar zelfs Tesla niet tegenop kan. Niet veel later verscheen er nog een opmerkelijke Tesla-concurrent op het podium. We zagen namelijk de elektrische auto van Sony zijn debuut maken op de openbare weg.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.