Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 15 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

LEGO’s nieuwe set zit tjokvol Easter Eggs uit jouw jeugd

LEGO heeft een soort Wie Is De Mol-achtige race ontketend met een op het eerste oog onschuldige Megapolis-set. De kleurrijke stad zit namelijk tjokvol nostalgische Easter Eggs, referenties naar vijf decennia aan LEGO-sets.

De Monkie Kid-lijn van LEGO is vooral in het leven geroepen om de Chinese markt te veroveren, waardoor de resulterende sets hier vaak weinig aandacht krijgen.

Dat gold ook toen de Denen Megapolis City aankondigden, een kleurrijke, grote stad-set die in januari uitgebracht gaat worden.

LEGO 80054 Megapolis zit vol Easter Eggs

Met 2330 bouw je een stad vol kleurrijke gebouwen, verdiepingen en bijzondere hoekjes om te verkennen. Elementen zoals een werkende lift en reuzenrad zorgen ervoor dat je innerlijke kind direct begint te glunderen bij het zien van de doos, ongeacht je leeftijd.

LEGO 80054 easter eggs geheimen
(Afbeelding: LEGO)

Sterker nog, LEGO 80054 Megapolis is minder op hedendaagse kinderen gericht dan je zou denken. LEGO’s hardst groeiende doelgroep is volwassenen, en die worden ook met deze set op hun wenken bediend. Alleen moet je daarvoor wel verder kijken dan je neus lang is.

Wat blijkt: Megapolis zit tjokvol toffe Easter Eggs, verwijzingen naar decennia aan LEGO-geschiedenis.  Dat viel bijna niemand op toen de fabrikant de gloednieuwe set aankondigde.

Fabuland en Homemaker

Tot nu. Ter promotie van Megapolis mochten YouTubers de afgelopen weken al met het bouwwerk aan de slag, en die ontdekten de verwijzingen.

Check bijvoorbeeld het onderstaande kleine billboard. Die afbeelding is een verwijzing naar Fabuland, een door en door 80’s-lijn van LEGO die een brug sloeg tussen DUPLO en de normale steentjes van het bedrijf. Dieren om mee te spelen en simpele onderdelen, maar wel compatibel met de stenen voor volwassenen.

LEGO 80054 easter eggs geheimen
(Afbeelding: Just2Good / LEGO)

We kunnen zelfs verder terug in de tijd gaan met de volgende in Megapolis ontdekte Easter Egg: deze poster is een verwijzing naar Homemaker, een serie aan sets waarmee LEGO hoopte dat ook jonge meisjes met het merk aan de slag zouden gaan. Een soort poppenhuis-achtige insteek, met op zijn zachtst gezegd bijzondere minifiguren.

Roboraiders, TimeCruisers en nog veel meer

Is dat allemaal van voor jouw tijd? Ook dan kun je met je vergrootglas referenties spotten. Een YouTuber spotte bijvoorbeeld een RoboRaiders-tube in een automaat. Dat waren een soort pre-Bionicle Technic-sets, die net zoals Bionicles in een plastic tube verkocht werden. Je lokale Intertoys stond er begin deze eeuw vol mee.

LEGO 80054 easter eggs geheimen
(Afbeelding: Just2Good / LEGO)
LEGO 80054 easter eggs geheimen
(Afbeelding: Just2Good / LEGO)

Ook is er een sticker met het TimeCruisers-logo, van de gelijknamige 90’s-lijn, die helemaal op de door Back to the Future ontketende tijdreis-hype inspeelde.

Over Bionicles gesproken: naar verluidt heeft LEGO een aantal influencers verteld dat er ook een Easter Egg voor die lijn in de set verstopt zit, maar dat niemand die nog gevonden heeft. Poah. Wie weet wat voor hints er straks in januari nog meer gespot gaan worden.

We hebben nog niet eens alle al gevonden geheimen in dit artikel besproken. Je kunt er nog veel meer in de bovenstaande video bewonderen, waaronder een hint naar de eerste LEGO-modellen uit de jaren vijftig.

Well played, LEGO

Ja, dat doet LEGO weer slim. De jonge doelgroep waarvoor Megapolis vooral bedoeld is zal de referenties niet doorhebben, maar zo wordt er toch weer sneaky een beroep gedaan op de nostalgie volwassen fans.

Ach, gelukkig kunnen we dankzij sites als Brickset echt in de tijd reizen en al die oude sets weer in vol ornaat bewonderen. Toch trek gekregen om zelf Megapolis in elkaar te gaan zetten? Voor 179,99 euro kun je ‘m in de LEGO Store bestellen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.