Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 19 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Europa verslaat China met goedkoopste elektrische auto

Chinese EV-merken overspoelen de globale automarkt met goed uitgeruste auto’s voor een prijs waar Europese fabrikanten niet aan kunnen tippen. Tot nu, want de goedkoopste nieuwe elektrische auto zal een Citroën-embleem dragen. Dat dit het minst betrouwbare automerk is volgens onderzoek, vertellen we er niet bij.

Gisteren werd in Parijs de Citroën ë-C3 onthuld. Een ontzettend belangrijke auto voor het merk, maar ook voor Europa. Het is namelijk de eerste serieuze EV voor minder dan 25.000 euro. Daarmee zijn de Fransozen het Duits Volkswagen voor, dat in 2025 met de ID.2 komt.

Goedkoopste elektrische auto

In Nederland kun je op dit moment één EV kopen die nog voordeliger is: de Dacia Spring Electric. Deze elektrische auto tik je voor 21.750 euro op de kop. Het nadeel is dat de Spring slechts 44 pk sterk is en een actieradius van maar 230 kilometer heeft. Snelladen kan-ie met 30 kW, wat ook niet echt iets is om over naar huis te schrijven. Daarbij komt dat de complete auto wat gammel aanvoelt.

Citroën ë-C3 e-C3 ec3 elektrische auto auto's EV EV's 1
(Afbeelding: Citroën)

Anders is dat bij de Citroën ë-C3, zo laat Autovisie-collega Remco Slump in deze video zien. De Franse elektrische auto heeft 113 pk, een actieradius van 320 kilometer en kan met 100 kW snelladen. De Citroën ë-C3 verschijnt in het tweede kwartaal van 2024 op de markt en zal dan de op-een-na goedkoopste EV zijn. Naar alle waarschijnlijkheid komt er ook nog een SUV-versie van de ë-C3, maar die zal een tikkie duurder zijn.

EV voor minder dan 20.000 euro

De Citroën ë-C3 staat op het Smart Car-platform van Stellantis, het concern waar Citroën onder valt. Stellantis heeft aangekondigd dat de komende tijd nog zeven elektrische auto’s van verschillende merken op dit platform zullen verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische Fiat Panda.

Citroën ë-C3 e-C3 ec3 elektrische auto auto's EV EV's
(Afbeelding: Citroën)

Daarnaast liet Citroën weten over twee jaar met een nog goedkopere (en simpelere) variant van de ë-C3 te komen. Deze zal zelfs minder dan 20.000 euro kosten. Hoewel de actieradius van die versie slechts 200 kilometer zal zijn, kan hij zich straks wel de allergoedkoopste elektrische auto op de Nederlandse markt noemen. Tenminste, als Volkswagen zijn ID.1 niet onthuld. Deze auto staat in het lijstje van goedkope EV’s die de strijd aangaan met Chinese automerken.

Wij reden in een Citroën van 5 miljoen euro door Amsterdam

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.