Pim Jansen
Pim Jansen Eten & Drinken 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je het ultieme gehaktbrood tijdens kerst dat níet droog is

Opeens heb je het: je gooit je vegetarische aspiraties even overboord tijdens kerst en gaat je familie verrassen met het ultieme gehaktbrood. We vroegen aan onze redactiebuurvrouwen van Culy het ideale recept en bereidingswijze. En dan vooral: hoe zorg je ervoor dat het geheel niet te droog wordt.

Tradities zijn er om in ere te houden. Gehaktbrood tijdens kerst is daar eentje van. Niet zo populair als een kalkoen of gourmet, maar op veel kersttafels zie je dit Hollandse schepsel pronken. En uit beleefdheid zeg je het niet, maar vaak is het resultaat te droog.

Het ultieme gehaktbrood tijdens kerst

Wees gerust: dit gehaktbrood is verre van droog. Bovendien is het fool-proof. Een overzicht van de ingrediënten en bereidingswijze.

Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

600 gram half om half gehakt
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 wortel, fijngehakt
Snufje venkelzaad (optioneel)
Snufje gedroogde chili (optioneel)
Paar takjes rozemarijn
Paar takjes salie
125 gram mozzarella
4 eetlepels panko
1 ei
1 flinke eetlepel mosterd
12 plakjes ontbijtspek
Olijfolie
Zout & peper

Naast het spek is er nog een truc die ervoor zorgt dat dit gehaktbrood lekker mals en sappig blijft. Dat is de vulling, met mozzarella en panko. Hierdoor is het zelfs niet erg als je het vlees net iets te lang in de oven laat staan. De verse rozemarijn en salie geven dit kerstmaal ook nog eens een ‘kerstige’ smaak. Tip: een cranberrysaus erbij maakt het er nog ‘kerstiger’ op.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bak de ui, knoflook en wortel in een pan met een beetje olie op laag vuur in ongeveer 15 minuten zacht. Laat in de laatste minuut het venkelzaad en de chili meebakken. Proef even of de wortel mooi zacht is, laat het mengsel anders nog een paar minuten zachtjes bakken.
  • Haal de blaadjes van de takjes rozemarijn en salie, hak ze fijn en roer ze door de pan. Laat het mengsel even afkoelen en doe het daarna in een grote mengkom.
  • Meng de groenten met het gehakt, ei, de panko en de mosterd. Scheur de mozzarella in stukjes en meng ze erdoorheen. Breng op smaak met flink wat peper en zout en kneed tot een gehaktbrood.
  • Leg het gehaktbrood in een ovenschaal of braadslede. Leg de plakjes spek op het gehaktbrood en druppel er wat olijfolie overheen. Bak het gehaktbrood daarna in 45 minuten gaar en goudbruin in de warme oven.
  • Laat het gehaktbrood 10 minuten staan voor het aansnijden.
gehaktbrood, kerst
(Afbeelding: Nancy van Batenburg voor Culy)

Check Culy voor veel meer kerstinspiratie!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.