Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 11 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Het salaris van een verpleegkundige in Nederland per specialisme

Zonder verpleegkundigen, geen zorg. Maar wat voor salaris verdien je als verpleegkundige eigenlijk in Nederland per specialisme? Tijd voor een overstap.

Er zijn mensen nodig in belangrijke functies. De salarissen in essentiële functies liggen in verhouding tot veel andere banen te laag, al zit er verbetering. Zo gaat het inkomen van politieagent in 2024 behoorlijk omhoog. Ook verplegers gaan volgend jaar meer verdienen. Bijkomend voordeel is dat je al betaald krijgt tijdens je opleiding als je leren en werken combineert. Dit komt vaak voor in de zorg en maakt een overstap makkelijker.

Werken als verpleger

Als verpleegkundige draag jij zorg voor het welzijn van de patiënten op jouw afdeling. Om verpleegkundige te worden, kun je verschillende opleidingen op verschillende niveaus volgen.

Je kunt de opleiding verpleegkunde volgen op het mbo, dan duurt deze opleiding 4 jaar. Daarnaast zijn er mogelijkheden om de opleiding versneld af te ronden. Past het hbo beter bij jou? Ook deze opleiding duurt 4 jaar, maar is op voorwaarden versneld te volgen.

Met deze opleiding kun je allerlei kanten op: werken in het ziekenhuis, de thuiszorg of de geestelijke gezondheidszorg. Deze verschillende sectoren kennen ieder een eigen cao. Zo kennen we in Nederland onder meer de VVT-cao (verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg), cao Ziekenhuizen, cao GGZ, cao Gehandicaptenzorg en cao SGO (Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties).

Gemiddeld salaris van een verpleegkundige

Om een grove indicatie te geven van het salaris van verpleegkundigen, gebruiken we de gegevens van vacaturesite Indeed. Gemiddeld verdien je als mbo-verpleegkundige in Nederland zo’n 2.882 euro bruto per maand. Mettertijd kan dit oplopen tot zo’n 4.000 euro bruto.

Als hbo-verpleegkundige kun je rekenen op een gemiddeld bruto maandsalaris van 3.111 euro. Met de nodige ervaring op zak kan dit uitlopen tot zo’n 4.700 euro bruto per maand.

Gemiddeld inkomen per specialisme

Zoals gezegd kun je als verpleegkundige allerlei kanten op en zijn er veel verschillende specialistisch verpleegkundigen in Nederland. Zo verdient een CCU-verpleegkundige – gespecialiseerd hartproblemen – meer dan een verpleegkundige in de gehandicaptenzorg. In onderstaande tabel vind je een greep van de specifieke functies met het salaris op basis van de bijbehorende cao.

Functie CAO Bruto Maandsalaris
CCU-Verpleegkundige cao Ziekenhuizen 3.284 tot 4.819 euro
IC-Verpleegkundige cao Ziekenhuizen 2.335 tot 4.466 euro
Jeugdverpleegkundige cao SGO 2.878 tot 4.537 euro
Longverpleegkundige cao Ziekenhuizen 2.468 tot 3.582 euro
Praktijkverpleegkundige cao Huisartsenzorg 3.331 tot 4.380 euro
Sociaal verpleegkundige
infectieziektebestrijding
cao SGO 2.878 tot 4.537 euro
Verpleegkundige geestelijke
gezondheidszorg
cao GGZ 2.121 tot 4.295 euro
Verpleegkundige ouderenzorg
niveau 4
cao VVT 2.422 tot 3.471 euro
Verpleegkundige ouderenzorg
niveau 5
cao VVT 2.717 tot 3.942 euro

De lonen in de zorg zijn afgelopen jaar meer dan eens onderwerp van gesprek geweest. In juni 2023 hebben de vakbonden en werkgeversorganisatie ActiZ afspraken gemaakt voor zorgmedewerkers in de verpleegzorg en thuiszorg.

Loonsverhogingen in de zorg

Voor hen stijgen de lonen stapsgewijs tussen de 10 en 14 procent. De eerste verhoging voor deze groep is ingezet op 1 oktober 2023; op dat moment zijn de lonen van deze zorgmedewerkers met 5 procent omhoog gegaan. Doordat de zorgsector versplinterd is in verschillende cao’s, geldt dit dus niet voor alle zorgmedewerkers.

Voor medewerkers die vallen binnen de cao Ziekenhuizen zijn andere afspraken gemaakt. Deze groep zorgmedewerkers gaat er verspreid over de een periode van 2023 tot 2024 maandelijks minimaal 400 euro bruto op vooruit. Benieuwd naar de onevenredig hoge salarissen in de financiële sector? Lees hier hoeveel je verdient in de finance.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.