Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

De beste kerstfilm ooit volgens IMDb kijk je op twee streamdiensten

Wil je dit jaar indruk maken op je visite tijdens kerst en ben je nou niet echt een held in de keuken? Verras je familie dan wel vrienden in dat geval met het tijdloze It’s a Wonderful Life op Amazon Prime Video of SkyShowtime. Deze film uit 1946 wordt onder meer door IMDb gerankt als de beste kerstfilm ooit.

Tegenwoordig schieten de kerstfilms als paddenstoelen uit de grond. Dat zorgt ervoor dat er behoorlijk wat zoetsappige gedrochten uitkomen op verschillende streamingdiensten. Wat in dit genre overigens niet zoveel uitmaakt. Tijdens kerst wil je juist voorspelbare feel good.

It’s a Wonderful Life (1946) Amazon Prime Video

Ga je voor kwaliteit, filmhistorie en een snobistische filmhouding tijdens kerst, dan moet je toch echt verder terug in de tijd. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam It’s a Wonderful Life uit. Blijkbaar was de wereld toe aan een familiaire kerstmix van drama en komedie. Wat de film in die tijd nog eens extra bijzonder maakte: James Stewart, de vertolker van het hoofdpersonage, kwam destijds net terug als oorlogsheld. Hij diende drie jaar bij de luchtmacht en vloog verschillende missies boven Duitsland.

De Amerikaanse kerstfilm speelt zich af op kerstavond. George Bailey (James Stewart) vindt zichzelf overbodig en wenst dat hij nooit geboren was, waarna een engel naar de aarde wordt gestuurd om de wens in vervulling te laten gaan. Maar steeds meer begint George te beseffen hoeveel levens hij heeft veranderd en beïnvloed, en hoe ze anders zouden zijn als hij er nooit was geweest. Een andere engel, Odbody genaamd, moet Bailey uitendelijk redden van een zelfdodingspoging. Dit klinkt als een vrij zwaar thema, en dat is het ook. Maar verwacht geen depressief kerstverhaal. De wens om het leven te eindigen is een terloopse rode draad, die wegkomt met luchtigheid. De kern in It’s a Wonderful Life is een zoektocht naar zelfliefde.

Beste kerstfilm ooit volgens IMDb

Volgens IMDb is It’s a Wonderful Life, met een ranking van 8,8 uit 10, de beste kerstfilm ooit. Ter vergelijking: Home Alone scoort een 7,7. Ook op Rotten Tomatoes scoort de kerstfilm met scores van 94% (filmcritici) en 95% (publiek) zeldzaam hoog.

Naast het inhoudelijk sterke plot en de prettige kerstmoraal zijn de algehele tijdsgeest en filmtechnieken van weleer al kijkredenen op zich. Maar oordeel vooral zelf: de beste kerstfilm ooit is nu te streamen via Amazon Prime Video en SkyShowtime.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.