Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Netflix dropt ‘onmogelijke’ nieuwe serie van makers Game of Thrones

Netflix heeft de eerste teaser en de releasedatum van 3 Body Problem onthuld, een hyper-ambitieuze en ‘onmogelijke’ adaptatie van een geprezen boekentrilogie. De makers? Game of Thrones-showrunners David Benioff en D.B. Weiss. Kan dat überhaupt wel goed uitpakken?

De boekenreeks A Song of Ice and Fire is een complex web aan verhaallijnen, bloederige intrige en een hoop namen. Sterker nog: het epische fantasy-verhaal van George R.R. Martin is nog niet eens af. Toch wisten showrunners David Benioff en D.B. Weiss aanvankelijk een top-adaptatie neer te zetten: Game of Thrones, voor HBO.

David Benioff en D.B. Weiss

De destijds veertigers waren opeens de wonderkinderen van Hollywood. We weten echter helaas allemaal hoe het afgelopen is: de laatste seizoenen kun je gerust een rommeltje noemen. Zelfs het excuus dat ze geen boeken meer hadden om de afleveringen op te baseren verklaart niet de duikvlucht die Game of Thrones qua kwaliteit nam. Op alle vlakken.

David Benioff en D.B. Weiss Star Wars Game of Thrones Netflix
David Benioff en D.B. Weiss Bron: AFP / Valerie Macon

Remembrance of Earth’s Past-trilogie

Toch zijn David Benioff en D.B. Weiss, ondertussen allebei 52 jaar, allesbehalve afgeschreven. Voor Netflix zijn ze bezig met de adaptatie van een boekenreeks die zonder twijfel nog lastiger te verfilmen is dan de boeken van George R.R. Martin. Dan hebben we het over de Remembrance of Earth’s Past-trilogie, een drietal geprezen sciencefiction-boeken van de Chinese schrijver en computeringenieur Cixin Liu. Hij wordt ook wel China’s eerste cyberpunk-auteur genoemd.

De The Remembrance of Earth’s Past-trilogie wordt geroemd om zijn enorme en fantasierijke scope, waarin harde sciencefiction-concepten worden gecombineerd met filosofische verkenningen van de plaats van de mensheid in het universum. Kort door de bocht gaat de boekenserie over de ontdekking van en voorbereiding van de mensheid op een buitenaardse invasie van de planeet Trisolaris. Maar daarmee doe je het werk van Liu tekort: hij gaat diep, erg diep.

Netflix onthult 3 Body Problem

Dat zorgt ervoor dat zijn geprezen trilogie vaak ‘onverfilmbaar’ wordt genoemd. Te complex om tot leven te brengen in live-action. Toch is dat wat de Game of Thrones-producenten gaan doen, in samenwerking met Glass Onion en The Last Jedi-regisseur Rian Johnson. Afgelopen week onthulde Netflix als verrassing de allereerste teaser voor 3 Body Problem, een serie-adaptatie van het eerste boek uit de trilogie.

De teaser is ontzettend kort, maar desalniettemin direct al indrukwekkend. De spectaculaire beelden maken meteen duidelijk dat je hier met een peperdure prestigeserie te maken heeft. Netflix’s equivalent van Apple’s Foundation. “De noodlottige beslissing van een jonge vrouw in het China van de jaren zestig weerkaatst door ruimte en tijd naar een groep briljante wetenschappers in het heden. Terwijl de natuurwetten zich voor hun ogen ontrafelen, komen vijf voormalige collega’s samen om de grootste bedreiging in de geschiedenis van de mensheid het hoofd te bieden,” aldus de mysterieuze officiële synopsis van Netflix.

Januari 2024

Daar blijft het niet bij! De streamingdienst heeft ook verklapt dat 3 Body Problem in januari 2024 naar de streamingdienst komt. Het eerste seizoen zal uit acht afleveringen van een uur bestaan. De cast is net zo imposant als de eerste teaser, met onder andere Jess Hong, Benedict Wong, Eiza González, Jovan Adepo, Alex Sharp en John Bradley.

The Remembrance of Earth's Past trilogy Netflix
De boekentrilogie (Afbeelding: Netflix)

Slecht nieuws

Is er dan ook slecht nieuws? Naast het feit dat het een kwestie van afwachten blijft of David Benioff en D.B. Weiss dit keer wél een sterke, complete adaptatie weten neer te zetten, is de Netflix Original bij voorbaat al omhuld door controverse. Dat komt vooral door Cixin Liu zelf. De beste man woont nou niet bepaald in het meest geschikte land voor zijn filosofische verkenningen . Mede daarom vermijdt hij volgens een profiel van New Yorker gesprekken over politiek. Toch liet hij zich in 2019 ontvallen dat hij denkt dat democratie niet geschikt is voor het moderne China, en dat individuele vrijheid niet iets is waar “het Chinese volk om geeft. Als je het land een beetje losser zou maken, zouden de gevolgen angstaanjagend zijn.”

Als Chinese auteur met internationaal succes kan hij sowieso niet winnen als het om dit soort vraagstukken gaat, maar de opmerkingen werden hem uiteraard niet in dank afgenomen.

Netflix reageert op controverse

Sterker nog: vijf Republikeinse Amerikaanse senatoren schreven naar aanleiding van die opmerkingen een brief aan Netflix. In de brief wordt gevraagd of Netflix op de hoogte was van de opmerkingen van Liu en wordt een rechtvaardiging geëist voor het doorgaan met de verfilming van The Three-Body Problem. Netflix antwoordde dat Liu niet de maker van de show was en dat de opmerkingen van Liu “niet de standpunten van Netflix of van de makers van de show weerspiegelen, noch deel uitmaken van het plot of de thema’s van de show”. Wordt vervolgd, in januari 2024.

De boeken van Liu zijn overigens ook in het Nederlands uitgebracht, dus je hebt nog alle tijd om ze zelf te lezen. Scheelt weer het risico op een Game of Thrones-achtige situatie. Plus: in tegenstelling tot A Song of Ice and Fire is de Remembrance of Earth’s Past-trilogie wel af!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.