Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 30 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Fitness-progressie aandikken? Zo manipuleer je foto’s met licht

Raak jij ook ontmoedigd door de foto’s van brede fitness influencers op social media? Influencer Matt Morsia laat in een nieuwe video op Instagram zien dat die foto’s bizar makkelijk te manipuleren zijn. Zonder Photoshop, met een beetje kennis van licht.

Moraal van het verhaal: geloof niet alle foto’s die je op internet tegenkomt.

Matt Morsia over fitnessfoto’s op social media

Matt Morsia, beter bekend onder de naam MattDoesFitness, is met zijn 2,1 miljoen volgers op YouTube en 1 miljoen volgers op Instagram geen onbekende in de fitnesswereld. Deze bizar sterke man deelt niet alleen video’s van zijn prestaties in de sportschool, maar deelt ook goed onderbouwde kennis.

Onlangs deelde hij een video met een duidelijke boodschap. Met de video, die je op Instagram terugvindt als 10 minute body transformation, wil hij nog maar eens duidelijk maken hoe belangrijk licht en een zogeheten pomp zijn bij het manipuleren van fitness foto’s.

Je bekijkt de video hieronder:

“Met deze transformatie in 10 minuten wil ik jullie laten zien hoe misleidend social media kan zijn,” vertelt Matt in de video.

Functioneel trainen: 6 key-oefeningen om fit te blijven

Fitness-progressie aandikken? Foto’s manipuleren!

Hij maakt een voor-foto met medium fel licht dat van voren op zijn borst schijnt. Bij de foto houdt hij zijn buikspieren niet aangespannen, omdat je dat in het dagelijkse leven ook niet 24/7 doet.

Voor de na-foto past Matt een aantal dingen in zijn sportschool aan. Het natuurlijke licht wordt gedimd, het kunstmatige licht wordt juist feller gezet. Ook zet Matt de temperatuur in de gym een aantal grades hoger.

Vervolgens zorgt Matt ervoor dat zijn spieren volledig opgewarmd zijn en een zogeheten pomp hebben. Dit doet hij met een aantal push-ups voor de borstspieren, dumbbell curls voor zijn bicepsen en dumbbell lateral raises voor de schouders. Hierdoor komt er meer bloed in de spieren, waardoor ze groter lijken.

Minstens net zo belangrijk voor die na-foto: het standpunt van de camera. Door de foto met een iets hoger standpunt te maken dan de voor-foto, wordt de verhouding tussen brede schouders en een slanke middel duidelijker zichtbaar. Tel daar die opgepompte spieren bij op en voila, jouw borstkas doet niet onder aan die van een bodybuilder. En dat in slechts 10 minuten.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Aan het eind van de video geeft de fitness-influencer daarom een belangrijk advies. “Voordat je jezelf de volgende keer weer met een foto op social media vergelijkt, houd dan in je achterhoofd dat deze persoon er niet altijd zo uitziet.”

Terug naar de sportschool: 4 belangrijke punten waar je op moet letten

Geeft deze video je juist meer motivatie om te trainen? Haal dan eens inspiratie uit de trainingsschema’s van Jason Statham, Chris Hemsworth of Tom Holland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.