Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 20 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Europa is wakker: deze voedselrevolutie moet de aarde redden

Eindelijk maar toch, het Europees Parlement is wakker. Er wordt ingezien dat er iets niet helemaal lekker gaat met de voedselketen in Europa, zowel qua gezondheid als duurzaamheid. Dus is er een groot plan aangekondigd. En daarin staat de lokale boer centraal.

Wat we tegenwoordig allemaal naar binnen schuiven, is niet normaal. Je hebt je vast wel eens druk gemaakt over E-nummers, de bio-industrie en Nederlandse kaas die in China wordt geproduceerd. Nou, we gaan het helemaal anders doen. Althans, dat zijn de woorden. Nu de daden nog.

Europa onthult voedselrevolutie: dit is de strategie

Gezonder voedsel voor burgers, eerlijker inkomen voor boeren en minder impact van de voedselindustrie op het milieu. Dat wil het Europees Parlement in de komende jaren bewerkstelligen. De zogenoemde ‘Van boer tot bord’-strategie staat daarbij centraal. Die moet ook voor diervriendelijke omstandigheden zorgen. Ook helpt de strategie om de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans te halen. Agrariërs moeten ook een evenwichtiger aandeel in de winst uit duurzaam geproduceerd voedsel krijgen.

Wijnboeren opgelet: dit wordt het klimaat in Nederland

Voedsel uit de Europese Unie moet in allerlei opzichten duurzamer worden, zo stelden de Europarlementariërs vandaag vast. Ze namen daarom een resolutie aan die moet zorgen voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem binnen de EU. Om dit einddoel voor elkaar te krijgen, moet de gehele keten – van landbouw tot consument – een andere rol gaan spelen. Zo moet er tegen 2030 meer grond zijn voor biologische landbouw en moeten pesticiden beter worden gecontroleerd, zodat de biodiversiteit overeind blijft. Ook moeten er überhaupt minder pesticiden worden gebruikt.

‘Van boer tot bord’ heeft impact op burger

De strategie ‘Van boer tot bord’ zal eveneens impact hebben op burgers, die recht hebben op gezonder, duurzamer en eerlijker voedsel uit de EU. Het Europarlement wil daarom dat het massale eten van vlees en sterk bewerkte levensmiddelen wordt aangepakt door maxima in te stellen. Te veel voedsel heeft namelijk nog een te hoog zout-, suiker- of vetgehalte en daar is dus een maximum voor nodig. Verder moet de EU met aanbevelingen voor consumenten komen over hoe ze gezonder kunnen eten. Die aanbevelingen moeten wetenschappelijk onderbouwd zijn, menen de Europarlementariërs. Maar gezond voedsel mag niet te duur worden voor de burger.

Daarnaast moet de ‘Van boer tot bord’-strategie een handje helpen om de doelen van de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans te halen. Zo komen er doelstellingen voor de maximale uitstoot van broeikasgassen. Ook zijn strenge criteria voor hernieuwbare energie in de landbouw in de maak. Wel moeten boeren ondersteund worden om de doelen te halen, vindt co-rapporteur Herbert Dorfmann. ‘Onze landbouwers leveren al fantastisch werk. Als we hen terecht vragen om hun gebruik van pesticiden, meststoffen en antibiotica verder terug te dringen, moeten we hen ondersteunen, zodat de productie niet gewoon buiten Europa gaat plaatsvinden.’

De 5 lekkerste Nederlandse IPA’s: van Jopen tot Uiltje

De Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is de andere rapporteur. Volgens haar stimuleert het beleid van nu landbouwmodellen die schadelijk zijn voor het milieu. “Het huidige EU-beleid effent de weg voor de invoer van niet-duurzame producten. We stellen concrete maatregelen voor om ons voedselsysteem weer binnen de grenzen van de planeet te brengen. Daarbij stimuleren we lokale voedselproductie stappen we af van intensieve veehouderij en gewasmonocultuur met een intensief gebruik van pesticiden”, aldus Hazekamp. “Een duurzaam voedselsysteem is ook onmisbaar voor de toekomst van landbouwers in Europa.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.