Felix Decavel
Felix Decavel Stijl 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Bizar dure klompen van Balenciaga bespotten Nederlandse traditie

Nederlands schoeisel gemaakt in Italië door een Frans modehuis voor een belachelijke prijs. Globalisering en inflatie in een notendop. Ofwel, in klompen van Balenciaga. Lach met ons mee.

Hangt deze witte tanktop van Prada al in de kast? Modehuizen komen wel vaker met gekke kledingstukken en/of prijzen op de proppen. Al spant Balenciaga zonder meer de kroon. Deze keer alleen geen afgetrapte Adidas-schoenen voor een veelvoud van het originele bedrag of extreem dure en kapotte sneakers. Maar wel het volgende cadeautje voor de verjaardag van je grootouders.

De peperdure klompen van Balenciaga

Ja, we blijven dichtbij huis. En dat moet ook wel. Want heel ver kun je waarschijnlijk toch niet lopen met de peperdure klompen van Balenciaga. Alhoewel:

Waar de traditionele Nederlandse houten schoenen voornamelijk voeten van landbouwers en arbeiders moesten beschermen, zullen de Balenciaga-klompen eerder als mode-statement gebruikt moeten worden.

Onze voorouders draaien zich al om in hun graf. En niet in het minst door het exorbitante prijskaartje van 1.250 dollar. Maar ook omdat de Point Toe Clogs van het Franse merk uitsluitend aan de overzijde van de Atlantische Oceaan in de voorverkoop zijn gegaan. Schoenmaker, blijf toch bij onze Hollandse leest! Daarnaast zijn de lompe klompen van Balenciaga niet eens van hout gemaakt. Hoe durven ze onze tradities zo te bespotten?

De moderne maar eigenlijk klassieke slip-ons zijn gevormd uit TPU en gecoat met een glanzende afwerking die de look van hout nabootst. Extra details komen in de vorm van een spitse teen, comfortabele inlegzolen en dikke hakken. Eigenlijk net zoals de klompen die aardappelboeren destijds droegen. Ze sluiten dan ook perfect aan bij nog een ander aardappel-accessoire van Balenciaga: de Lay’s chipszakhandtas van ettelijke duizenden euro’s.

Check ook de exorbitante horloges van Super Bowl-MVP Patrick Mahomes of de mooiste sneakers uit de Netflix-hit You People, én waar je ze kunt vinden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.