Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 17 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Ode aan Bruce Willis: 6 van zijn beste films en waar je ze streamt

De legendarische grootheid Bruce Willis stopte in het voorjaar van 2022 met acteren, nadat de diagnose afasie werd vastgesteld. Deze week werd bekend dat zijn toeslag is verslechterd; artsen hebben frontotemporale dementie ontdekt. Tijd voor een ode aan de acteur, met onder meer een heerlijke rol in Pulp Fiction.

De 67-jarige Duits-Amerikaanse legende Bruce Willis kan simpelweg niet meer acteren. Met afasie, een hersenaandoening waardoor praten en zinnen maken moeilijker wordt, was dat al onmogelijk. Laat staan met dementie. Zijn dochter meldde het verdrietige nieuws op haar Instagram-account.

Bruce Willis was er overigens sowieso al wel klaar mee en gebruikte zelfs deep fakes om niet te hoeven acteren. En toch, om hem te bedanken voor zijn diensten, hebben we zes van zijn beste rollen op een rij gezet.

De beste films van Bruce Willis

De acteur begon zijn carrière in de AMC-serie Moonlighting, waarin hij detective David Addison speelde. Hij won er zelfs drie Golden Globes en twee Emmy-nominaties voor. Maar zijn loopbaan ging pas echt van start na zijn rol als John McCLane in Die Hard, nummer 1 in de lijst met beste films.

1. Die Hard

Dit was dus dé doorbraak voor Bruce Willis en de actiefilm werd een hit. Als John McClane, een nobody die het opnam tegen internationale terroristen, is het zijn meest iconische rol ooit. Sterker nog, er volgden nog vier andere films (niet allemaal even best, maar soit). Maar de hamvraag: is de eerste Die Hard een kerstfilm? Wij vinden van wel.

Die Hard is te streamen via Disney+.

2. 12 Monkeys

Als je met regisseur Terry Gilliam een film maakt, weet je dat die absurd wordt. De beste man heeft ook Brazil en The Imaginarium of Doctor Parnassus gemaakt en was onderdeel van de Monty Python-groep. Maar het was vooral Bruce Willis die uitblonk in de ScFi-tijdreisthriller als een gedwongen gevangene om terug te gaan in de tijd en een catastrofaal moment te stoppen. Kleine shout out ook naar Brad Pitt, die een fantastische mafklapper speelde.

12 Monkeys is te streamen via Amazon Prime Video.

3. Looper

Als Bruce Willis stopt, maar we willen meer Willis-films (niet altijd overigens), kunnen we dan Joseph Gordon-Levitt vragen? In Looper speelt hij namelijk de rol van een jonge versie van Willis en doet dat met verve. Aan de andere kant; niemand kan Bruce vervangen. En we kunnen best stellen dat dit een van de laatste rollen van hem is geweest waarin hij écht het achterste van zijn tong liet zien.

Looper is te streamen via Pathé Thuis.

4. Pulp Fiction

Als verlopen oud-bokser schittert Bruce Willis in deze rol in (discutabel) de beste film van regisseur Quentin Tarantino. Niet alleen was de acteur volledig op zijn plek als Butch Coolidge, maar het betekende ook een terugkeer van John Travolta. De memes zijn nog steeds legendarisch en we proberen de scène van Willis met Ving Rhames – waarin een gimp ze berijdt – uit ons hoofd te zetten. Maar bij dezen een reminder.

Pulp Fiction is te streamen via Netflix.

5. Sixth Sense

Hoewel regisseur M. Night Shyamalan nog altijd een one trick pony is, heeft hij mede dankzij Bruce Willis toch wel twee heel sterke films uit zijn hoed weten te toveren. De eerste is Sixth Sense, die extreem spannend en boeiend is tot het einde. Niemand had ooit gedacht dat het personage van de acteur al die tijd… Nou ja, spoilers.

Sixth Sense kun je streamen via Pathé Thuis.

6. Unbreakable

En de andere is zonder enige twijfel Unbreakable, een superheldenfilm die geen superheldenfilm is. Maar toch wel. De energie die Bruce Willis heeft met tegenspeler Samuel L. Jackson is ongekend en dat maakt het tot een van de beste superheldenfilms ooit.

Unbreakable is te streamen via Disney+.

Als je een lijstje met beste films voorschotelt, zijn er vast mensen die een aantal klassiekers missen. Zo zijn ook Hudson Hawk, The Fith Element, Beavis and Butt-Head Do America en nog een reeks films te noemen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.