Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dune 2 uitgesteld en neemt Godzilla en Lord of the Rings mee

Warner Bros. Pictures heeft op het laatste moment ervoor gekozen om Dune: Part Two toch uit te stellen. De blockbuster ontketent een kettingreactie waar fans niet vrolijk van worden.

De grote stoelendans is begonnen. De voortdurende stakingen in Hollywood beginnen de bioscoopagenda steeds verder in de knel te brengen.

Hollywood-stakingen vellen Dune: Part Two

Opnames liggen stil, reshoots worden geschrapt en acteurs zijn niet meer beschikbaar om nieuwe blockbusters die wél af zijn te promoten.

Vorige week sneuvelde al de langverwachte derde Deadpool-film. Nu is het ook raak bij Warner Bros. Pictures, met een kettingreactie waar je U tegen zegt.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Dune: Part Two is uitgesteld van 3 november 2023 tot 25 maart 2024. De grootste bioscoopfilm van dit najaar, de kaskraker van de feestdagen, is van de bioscoopagenda van 2023 verdwenen.

Daarmee zien de Oscars-kansen van Oppenheimer er ook opeens een stuk beter uit, al kunnen Martin Scorsese en Joaquin Phoenix nog gaan verrassen. Hun films, Killers of the Flower Moon en Napoleon, staan vooralsnog gewoon voor later dit jaar op de planning.

Kettingreactie: Godzilla en Lord of the Rings uitgeschakeld

Afijn, terug naar Warner Bros. de sciencefiction-film van Denis Villeneuve is niet de enige blockbuster die is uitgesteld. De tweede Dune komt uit op 25 maart, de releasedatum van Godzilla x Kong: The New Empire. Die film moet dus plaatsmaken, en wordt daarom opgeschoven naar 12 april.

Valt nog mee. Daarmee houdt de kettingreactie niet op: op 12 april zou namelijk Lord of the Rings: The War of the Rohirrim uitkomen, een animatiefilm. Die is helemaal opgeschoven naar 13 december, waarschijnlijk om de animatiestudio meer tijd te geven. Twee vliegen in één klap.

Maar Dune 2 was toch af?

Dune: Part Two is al af, maar Warner Bros. Pictures heeft volgens insiders toch last-minute besloten om de blockbuster uit te stellen omdat acteurs geen promotietour kunnen doen. De grote marketingmachine voor de film zou begin september op volle toeren gaan draaien.

Dune Part Two bioscoop uitgesteld nieuwe datum
(Afbeelding: Warner Bros.)

Geen Timothée Chalamet en Zendaya in je marketingarsenaal hebben is dan een flinke handicap. Een beperking die ook campagne voeren voor award shows lastiger maakt. Warner Bros. gaat er vanuit dat de jonge sterren in maart 2024 wél weer op pad kunnen. Laten we het hopen… Gelukkig heeft Netflix afgelopen week nog de trailer uitgebracht van misschien wel de grootste film van dit najaar.

Polygon

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.