Kyara Spierings
Kyara Spierings Human Interest 13 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

3 simpele tips om het sparen deze keer wél vol te houden

Heb je als goede voornemen om dit jaar dan eindelijk wél een mooi bedrag te sparen? Dan sta je waarschijnlijk voor een flinke uitdaging. Veel mensen vinden sparen namelijk net zo lastig als stoppen met roken of afvallen. Slechts 17% haalt uiteindelijk het streefbedrag. Die kans vergroten? Met deze tips ga je in ieder geval goed voorbereid aan de slag.

Het mag duidelijk zijn dat sparen niet gemakkelijk is. Het zit gewoon niet in ons om geld op te potten. Weten dat je de financiële middelen hebt om iets te kopen en het dan toch niet doen, is soms verdomd lastig. Toch is het slim om te sparen. Het geeft namelijk enorm veel rust wanneer je een appeltje voor de dorst hebt. Dus ga sparen. Wij helpen je wel.

Sparen volhouden is een hele uitdaging

Bedenk een spaardoel

Het is veel makkelijker om een nieuwe gadget, nieuwe sneakers of dat gave horloge even te laten liggen als je weet dat je het geld voor iets veel toffers gaat gebruiken. Bedenk waarom je wil sparen. Voor een huis? Een mooie reis? Een gave elektrische fiets zoals deze?

Motiveer jezelf om te sparen door ook al bezig te zijn met je doel. Zoek op Pinterest naar plaatjes van je droomhuis of maak een plan voor de reis die je wilt gaan maken. Waar wil je overnachten? Welke dingen wil je doen? Welke plekken wil je zien? Voorpret, maar ook handig om te beseffen hoe veel geld je bij elkaar moet sparen.

Houd het realistisch

Binnen twee maanden heb je niet genoeg gespaard voor een huis of een grote reis. Ga dus realistisch kijken hoe veel geld je per maand op je spaarrekening kan zetten.

Zet onder elkaar wat je maandelijkse vaste lasten zijn. Kijk wat je variabel nog kwijt bent en wat er natuurlijk binnenkomt. Pak daar een percentage van of een vast bedrag en zet een automatische incasso aan. Zo weet je zeker dat je ook iedere maand iets op je spaarrekening stort. En, je hoeft aan het eind van de maand niet van je spaargeld te snoepen.

Maak het sparen leuk

Wist je dat 74% van de mensen met meer dan 10.000 euro sparen leuk vindt? Dat komt omdat het leuker wordt naarmate je meer geld op je rekening ziet staan. Ga eens een uitdaging aan samen met een vriend of familielid en kijk wie de challenge het langste volhoudt. Aan het eind heb je nog een mooi bedrag gespaard ook!

Sparen met je geliefde

Woon je samen of bent je getrouwd, dan heb je waarschijnlijk ook gezamenlijke financiën. Dat kan een voordeel zijn als je wil sparen, maar ook een valkuil. Met deze tips gaat het helemaal goed komen en spaar je samen een flink bedrag bij elkaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.