Sjors Dulk
Sjors Dulk Geld & Carrière 20 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Sparen in een relatie: met deze tips worden jullie samen rijk

Daten mag zeker wat kosten, dat is algemeen bekend. Wanneer je net in een nieuwe relatie zit, wil je je partner het liefst alles geven wat haar hartje begeert. Leuke etentjes, reisjes, sieraden, you name it. Vandaar dat kersverse stellen het moeilijk vinden om te besparen. Maar hoe maak je dit alsnog mogelijk? Wij zetten de belangrijkste adviezen voor je op een rij zodat jullie samen kunnen gaan sparen.

Het is logisch dat je bij een eerste date niet begint over mogelijke financiële problemen die je hebt. Wanneer je echter iets langer in een relatie zit, is het des te belangrijker. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 40 procent van de millennials liever een SOA aan hun partner bekendmaakt, dan problemen over geld deelt.

Praat!

Openheid geven en überhaupt praten over geld is echter al de eerste stap richting (be)sparen. Door het met je partner over geld te hebben, weten jullie beiden precies hoe de vork in de steel zit. Door beiden eerlijk te zijn over de financiën, voorkom je te hoge verwachtingen, teleurstelling en nog meer problemen.

Ten slotte kan het ook absoluut geen kwaad om met je partner te praten over zaken op de lange termijn. Vraag haar bijvoorbeeld eens naar haar doelen op het gebied van werk en financiën. Is de wens voor een eigen bedrijf bijvoorbeeld in het spel? Is haar droom een luxe appartement aan de Amsterdamse grachten? Ook hierdoor staan jullie samen sterker.

Delen = besparen

Het delen van verschillende goederen en diensten werkt erg voordeling. Dit kun je doen in allerlei verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan je Netflix-account, de betaling van de boodschappen en een auto. Dit kan zelfs prima als je bijvoorbeeld niet samenwoont, maar wel veel tijd met elkaar doorbrengt. Zo bespaar je geld en heb je meer over om te sparen.

Denk simpel

Het is misschien een tikkeltje cliché, maar leuke dingen doen hoeft absoluut niet duur te zijn. Natuurlijk willen de meeste stellen het liefst een paar keer per week romantisch dineren aan het water, maar laten we wel wezen, dit is niet altijd handig voor de portemonnee. Sparen wordt lastig als je constant geld over de balk smijt. Denk daarom eens buiten de kaders en neem een picknickmand mee, stap op de fiets en creëer je eigen romantische date. Vaak blijkt dit nog leuker te zijn dan in een überchique restaurant te gaan zitten, waar je op ieder kruimeltje moet letten.

Samen sparen

Dit is een concreet advies dat ieder stel gemakkelijk in de praktijk zou kunnen brengen. Willen jullie bijvoorbeeld samen die prachtige reis naar Azië maken? Of zijn jullie van plan om een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kan het heel handig zijn om een gezamenlijke spaarrekening te openen. Ook al zet je hier per week maar een tientje op, dan nog kan het in een aantal maanden een aanzienlijk opstekertje vormen. Hoe beter en eerder je een doel stelt, hoe makkelijker het is om te sparen. Echter hoef je niet eens een concreet doel te hebben om zo’n rekening te openen; het is altijd handig voor onvoorziene uitgaven.

Sparen is leren om ‘nee’ te zeggen

Willen jullie deze maand iets rustiger aan doen en een klein beetje besparen? Durf dan ook nee te zeggen. Soms hebben stellen een ander bevriend stel dat constant wil dubbel daten in dat luxe eettentje. Nee zeggen is lastig, dat is begrijpelijk. Maar probeer het om te draaien: nodig bijvoorbeeld mensen eens bij je thuis uit en haal zelf alles in huis. Net zo gezellig en veel goedkoper!

Lees ook: Sparen moeilijk? Met deze 5 tips heb je straks een goed gevulde rekening

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.