Kyara Spierings
Kyara Spierings Human Interest 18 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Sparen moeilijk? Met deze 5 tips heb je straks een goed gevulde rekening

Maar liefst een derde van de Nederlanders heeft geen geld achter de hand voor noodgevallen. En jij? Heb jij een spaarpotje voor als de wasmachine kapot gaat? Of als je auto opeens niet meer start? Nee? Dan is dit het moment om te beginnen met sparen. Wij hebben namelijk vijf tips die je gaan helpen om in 2020 al je spaardoelen te halen.

Sparen is namelijk nog best een uitdaging. Overal waar je kijkt is verleiding en voordat je het weet is het geld weer op, maar de maand nog niet voorbij. Dat kan ook anders, zonder dat je opeen houtje moet bijten. We vertellen je hoe.

5 tips die sparen een stuk gemakkelijk maken

Maak concrete doelen

Als mens zijn we meer bezig met de korte dan de lange termijn, dus sparen zit niet in ons systeem. Sterker nog, het is tegen onze natuur in. Daarom heeft het weinig nut om ‘sparen’ als doel te pakken. Maak het concreet voor jezelf en koppel er iets groters aan. Bijvoorbeeld een reis die je nog wilt maken, of de droomauto die je graag wilt kopen.

Dompel je onder in dát doel en maak het zo visueel mogelijk. Maak alvast een planning van je droomreis of begin de zoektocht naar je droomauto. Dan is geld sparen makkelijker.

Houd je financiën bij

Besparen is praktisch onmogelijk als je niet weet wat er in en uit gaat. Koop een boekje of maak een documentje aan en houd daarin bij wat je maandelijks uitgeeft en waaraan. Zo heb je altijd overzicht en heb je meer inzicht in wat je aan het doen bent.

Stel een 24-uursregel in

Say goodbye to impulsaankopen! Wil je iets heel graag hebben? Stel het 24 uur uit. Wil je het dan alsnog? Ga vooral je gang, maar meestal ben je een dag later alweer vergeten wat je zo graag wilde kopen.

Maak van sparen iets leuks

Zie sparen als een leuke uitdaging. Zoek op het internet naar spaarchallenges, kies er eentje uit en ga die aan met jezelf. Zo spaar je in een jaar tijd misschien wel duizenden euro’s, zonder dat het moeite kost.

Ga samen sparen

Om sparen nog makkelijker en leuker te maken is het slim om het samen met iemand anders te doen. Met je partner, je ouders, je broer of een vriend. Je houdt elkaar verantwoordelijk.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.