Younes Ben Abdelkader
Younes Ben Abdelkader Liefde & Seks 19 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Seks: hoe vaak is eigenlijk ‘normaal’ en is te vaak ongezond?

De een doet het één keer per week, de ander elke dag. En toch vragen we ons allemaal af: is de hoeveelheid seks die ik heb normaal? Hoeveel is ‘genoeg’ en wanneer is het te veel? Het antwoord op al deze vragen vind je hier.

De gemiddelde hoeveelheid seks is natuurlijk afhankelijk van leeftijd. Een stel van in de twintig heeft logischerwijs vaker seks dan hun opa en oma. Tijd, energie en het stadium van de relatie spelen hierin een belangrijke rol. Jonge mensen tussen de 18 en 29 jaar hebben gemiddeld zo’n 112 keer seks in een jaar. Dat komt neer op ongeveer 2x in de week.

Age matters

Dit is natuurlijk een gemiddelde. Mensen die nog in de beginfase van hun relatie zitten, waarin ze nog super verliefd zijn, duiken vaak 1 á 2 keer per dag met elkaar onder de lakens. Om dit even in perspectief te plaatsen: mensen tussen de 30 en de 39 jaar oud hebben gemiddeld nog maar 86 keer per jaar geslachtsgemeenschap. Ook dit lijkt logisch aangezien die groep vaak meer tijd besteedt aan hun carrière of het gezin.

De seksdrive van een 50-plusser

Bij koppels boven de vijftig heeft ongeveer een kwart zelfs helemaal geen seks meer. Veel van deze stellen zei daar ook geen hinder aan te ondervinden en heel gelukkig te zijn met hun seksloze relatie. De seksdrive van een persoon neemt natuurlijk af naarmate je ouder wordt, maar verschilt altijd per persoon. Ook stelletjes van onder de vijftig kunnen geen tot weinig seks hebben zonder problemen als de seksdrive van beiden nou eenmaal laag is.

Dit werkt natuurlijk alleen als zowel jij als je partner op hetzelfde niveau zitten qua drive. Heeft één van jullie geen behoefte aan seks, terwijl de ander hier wel vaker de drang naar voelt? Dan is een van jullie waarschijnlijk niet gelukkig in de relatie.

Wat is de normale hoeveelheid seks

Het antwoord op deze vraag is simpel: normaal bestaat niet. Mensen hebben vaak de drang om ‘normaal’ te willen zijn en bestoken seks-therapeuten met vragen als: heb ik een normale hoeveelheid seks? Hebben we seks op de goede manier? Is de seksdrang van mijn partner normaal?

Een normale hoeveelheid bestaat dus niet. De seksdrive is iets persoonlijks en als je genoeg seks hebt om zelf met een tevreden gevoel je leven te leiden, dan zit alles goed. Voor de een is dat drie keer per week, en voor de ander weer eens in de twee weken. Belangrijk hierin is dat je geen vergelijkingen gaat doen met andere stellen uit je omgeving. Elk koppel heeft een andere norm en je moet doen wat werkt voor jullie. Dat de buurman en buurvrouw het misschien doen als konijnen is hun manier en daar hoef jij je niet aan te spiegelen.

Er is dus geen magisch getal of de perfecte hoeveelheid seks die voor iedereen geldig is. Daarbij is het heel normaal dat de frequentie verandert op basis van alle factoren die je hierboven hebt kunnen lezen. Het is dus ‘normaal’ als de frequentie afneemt naarmate je relatie langer duurt en jullie ouder worden.

Maar hoe vaak seks is gezond?

Gezond is natuurlijk iets anders dan ‘normaal’. We weten allemaal dat seks gezond is en goed helpt tegen stress. Maar wanneer heb je te veel seks en wordt het ongezond? Ook dit antwoord is simpel: dat hangt van de vrouw af. Het vrouwelijke geslachtsdeel kan namelijk maar voor een bepaalde tijd het vocht aanmaken dat als natuurlijk glijmiddel werkt. Ook wordt het snel beurs daar beneden. Kortom: gaat het moeizaam en heeft je vriendin pijn? Dan heb je teveel seks.

Dat het teveel is als het pijn doet is natuurlijk een beetje een open deur intrappen. Gelukkig is seks op meerdere manieren gezond. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een à twee keer per week de daad verrichten, zo’n 30% meer Immunoglobuline A aanmaken dan mensen die vaker of minder vaak seks hadden. Immunoglobuline A is een hele moeilijke term voor een antilichaam dat je immuunsysteem verbetert. Seks is dus ook nog eens goed voor je weerstand. Het antwoord op de vraag ‘hoe vaak is gezond?’, is dus: ongeveer een à twee keer in de week.

Wees niet ‘normaal’, wees jezelf

Hoe vaak je seks hebt met je partner is dus compleet afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeur en seksdrive. Zorg dat jullie allebei tevreden zijn met de hoeveelheid en probeer niet dwangmatig meer seks te hebben omdat je denkt dat dit ‘normaal’ is. Stellen die dit probeerden werden hier alleen maar ongelukkiger van.

Qua seksdrive kan het natuurlijk perfect klikken in een relatie, of er kan een verschil zijn. Ook dit hoeft niet het einde te betekenen. Praat met je partner, vind een mooie middenweg en kijk samen wat jullie fijn vinden. Mocht het verschil te groot zijn om met deze aanpak te overbruggen, dan is het volgens veel seks-therapeuten niks om je voor te schamen als je af en toe het heft in eigen hand neemt. Masturbatie is dan simpelweg een handige tool voor een gelukkig relatie.

Kwaliteit boven kwantiteit

Ook het verbeteren van de seksuele omgang die je hebt, kan zorgen voor meer tevredenheid en een gelukkig gevoel. Gelukkig zijn hier allemaal trucs en trends voor. Hier kun je lezen hoe je door middel van het zogenaamde ‘edging’ je seksleven een boost kunt geven. Want uiteindelijk zal goede seks er vaak voor zorgen dat je vaker de behoefte hebt in een vrijpartij.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.