Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Doctor Strange verboden in Saoedi-Arabië en je raadt al waarom

Doctor Strange in the Multiverse of Madness is verboden in Saoedi-Arabië en je raadt vast wel waarom. Yep, er zit een lesbisch personage in de Marvel-film, en dat slikt het streng islamitische land niet.

De hele wereld kijkt uit naar Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Maar in het streng islamitische land, waar structureel mensen om niets ter dood veroordeeld worden, komt de bij voorbaat al geniale film niet in de bioscoop. Onze bondgenoot Saoedi-Arabië verwerpt namelijk alles wat ook maar een zweem van LHBTIQ+ bevat.

Doctor Strange in the Multiverse, maar niet in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is overigens niet het enige land dat Doctor Strange in the Multiverse of Madness verbiedt. Ook de streng islamitische landen Koeweit en Qatar zijn doodsbenauwd voor het lesbische personage in de Marvel-film. Sinds dit personage is onthuld, zijn in deze landen alle uitingen over de film verwijderd van websites en uit de bioscopen. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness is niet de eerste Marvel-film die verboden is in Saoedi-Arabië en andere streng islamitische landen. Eind vorig jaar werd superheldenfilm The Eternals verboden in de Golfstaten, vanwege het homoseksuele personage Phastos, die een kus gaf aan een andere man. West Side Story werd tevens verbannen, vanwege het transgenderpersonage Anybodys.

Het lesbische Marvel-personage America Chavez

De reden waarom Doctor Strange in the Multiverse of Madness is verboden is volgens The Hollywood Reporter het lesbische personage America Chavez, gespeeld door Xochitl Gomez. Dat er ook nog eens ‘America’ in de naam verscholen zit, zal de Golfstaten vermoedelijk nog eens een extra doorn in het oog zijn. Tja, de mensheid.

Xochitl Gomez, america chavez, doctor strange into the multiverse, verboden, saoedie-arabië
Xochitl Gomez als America Chavez

Lees hier het interview met Xochitl Gomez over haar rol als America Chavez in Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Homoseksualiteit en de Islam

Wist je trouwens dat homoseksualiteit in de Koran op verschillende manieren te interpreteren is? Lees daar meer over in deze korte en bondige uitleg van de Universiteit Leiden.

Xochitl Gomez als America Chavez (Afbeelding: Marvel)

Check hier de easter eggs in de trailer van de in Saoedi-Arabië verboden Marvel-film Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.