Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Eten & Drinken 25 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit gebeurt er bij koffie drinken op een lege maag

Echte koffiedrinkers grijpen zodra ze wakker worden vrijwel direct naar hun favoriete cafeïnedrank. Lekker? Zeker. Geeft het een goed gevoel? Ook. Is het (altijd) goed voor je? blijkbaar niet, helaas. Eerder vertelden wij hier er al over, maar er zijn ook enkele belangrijke nadelen voor je gezondheid.

Genieten van het juiste koffiemoment

Koffie drinken heeft wel degelijk ook (gezondheid)voordelen, zelfs voor het sporten. Echter: koffie drinken – ook cafeïnevrije koffie – op een lege maag kan de nodige gezondheidsproblemen veroorzaken. De meeste hiervan beginnen bij het spijsverteringskanaal, maar de gevolgen reiken verder dan de maag.

Gastro-intestinale problemen

Je maag gebruikt zuren die nodig zijn om voedsel te verteren. Koffie schopt de productie hiervan in overdrive. Wanneer de maag leeg is, kan dit niet alleen onaangenaam voelen, maar kan het lichaam geleidelijk aan de productie van de zuren stopzetten.

Als dat het geval is vertraagt de spijsvertering. Bepaalde bacteriën in onze darmen hechten zich vervolgens aan onverteerde eiwitten en andere stoffen. Wanneer ze dat doen, produceren ze waterstofsulfide (hetzelfde spul dat rotte eieren hun heerlijke geur geeft): de verklaring van die riekende flatulentie.

Zodra de hoeveelheid maagzuur toeneemt, nemen ook de kans op brandend maagzuur, indigestie (bijvoorbeeld een opgeblazen buik of misselijkheid) en irritatie van de darmen toe. Als dit lang genoeg doorgaat, kan dit leiden tot zweren, een prikkelbaar darmsyndroom en maagzuur dat terugstroomt in de slokdarm. Het is niét de cafeïne die de schade aanricht, maar diverse andere stoffen in de koffie zoals enzymen en oliën.

Voedingsproblemen

Uit een studie van Yokohama City University School of Medicine blijkt dat koffie het verteringsproces versnelt. Dat is dus te danken aan de verhoogde zuurproductie, die dus nog vele male hoger is bij inname van koffie op een lege maag. Als voedsel (te) korte tijd in de darmen doorbrengt, worden vitaminen en mineralen niet volledig opgenomen – wat zorgt voor tekorten.

Waar cafeïne overigens wél schuldig aan is, is de versnelling van de afvoer van vloeistoffen uit het lichaam, via de nieren. Hierdoor krijgen de nieren niet genoeg calcium, magnesium, zink en andere belangrijke mineralen. Vooral magnesium is een probleem; een tekort aan magnesium is volgens gezondheidscoach Jesse van der Velde klinisch geassocieerd met diverse negatieve gezondheidsproblemen, zoals stress, angst en depressie, allergieën, een hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, migraine, onvruchtbaarheid, tandbederf en nog veel meer.

Wacht dus ‘s ochtends even tot je ontbeten hebt met het nuttigen van een kop koffie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.