Martyn de Jong
Martyn de Jong Eten & Drinken 3 dec 2016
Leestijd: 5 minuten

14 etiquette tips voor chique restaurants

Vaak is etiquette niet veel meer dan je verstand gebruiken. Niet praten met een volle mond en geen vunzige verhalen vertellen, zijn vanzelfsprekendheden in het bijzijn van gasten. Wij heten niet voor niets ‘Manners’ en laten je daarom graag weten hoe jij je op bepaalde momenten als een gent kunt gedragen. Vandaag behandelen wij een aantal eenvoudige tips voor eten in een chique setting. Tast toe!

Kleed je altijd netjes

In een goed restaurant zijn er meerdere cruciale elementen waar je wellicht wat steekjes kunt laten vallen. Dit is totaal niet erg; maar laat dat in ieder geval niet al bij binnenkomst gebeuren. Nette kledij is een must voor een chic restaurant en mag nooit en ten nimmer worden vergeten.  Een jasje en een overhemd doen al wonderen en vormen een prima basis voor de meeste (casual) diners. Ga je met klanten op pad, dan zijn stropdas en pantalon een verstandige toevoeging.

Weten wat hoort in een chique restaurant

 

Gebruik de tafel niet als aanrecht

Wanneer je thuiskomt, is het aanrecht of de eettafel populaire plek om sleutels, telefoon of je tas te deponeren. In een chic restaurant is het echter niet gepast om deze voorwerpen tijdens een etentje op tafel te leggen . Houd met name je telefoon in je (binnen)zak en probeer hem ook niet te gebruiken gedurende het diner.

Gasten gaan voor

Wanneer je mensen hebt uitgenodigd voor een diner, is het gebruikelijk dat zij als eerst bestellen. Wanneer jij de kosten op je neemt, kun je vooraf al regelen dat het financiële deel is afgehandeld. Daarnaast kun je het personeel meteen op de hoogte stellen dar zij niet eerst bij u de bestelling op komen nemen. Dit kan uiteraard ook met de eenvoudige maar doeltreffende zin ‘Gasten gaan voor’ in combinatie met een handgebaar naar de gast.

 

Vertel niet hoeveel je uit wilt geven aan wijn

Wanneer je een keuze maakt uit een wijnselectie kun je gerust aangeven wat je voorkeur heeft en welk gerecht je hebt besteld. Hierbij kun je een wijnsoort aanwijzen in jouw prijsklasse. De sommelier zal dan binnen deze prijsklasse een selectie maken. Je hoeft hierdoor niet duidelijk te maken wat jouw maximale bedrag is; dit is namelijk niet erg gepast.

 

Gedraag je niet als een expert

Indien je geen fijnproever bent op het gebied van wijn, gedraag je dan ook niet zo. Wanneer je je voordoet als een wijnexpert kun je enkel de mist in gaan bij de sommelier en/of je gasten. Indien je moet voorproeven, kun je deze how to in acht nemen en vervolgens gewoon eerlijk zijn met de kennis die je hebt.

[RELATED_ARTICLE article_id=”193893″]

Foto’s maken van je eten

Het klinkt wellicht wat vreemd, maar foto’s maken van je bord is absoluut geen schande meer vandaag de dag. Wees uiteraard wel discreet en probeer geen andere gasten te storen. Kortom, even snel een kliekje van je bord en vervolgens weer verder, is geen enkel probleem. Wanneer er klanten bij zijn is een heel ander verhaal. In dat geval kun je het fotograferen beter overslaan. Als de klant er zelf om vraagt is het uiteraard wel gepast.

 

Weet waar jij je servet moet laten

Wacht altijd tot je gastheer het stille gebaar maakt door zijn/haar servet op de schoot te leggen voor aanvang van de maaltijd. Wanneer je opstaat om bijvoorbeeld gebruik te maken van het toilet, kun je je servet tijdelijk op je stoel leggen. Na afloop van de maaltijd plaats je het servet aan de linkerkant van je bord. Ook hier wacht je mee tot je gastheer het initiatief toont. Wanneer je zelf de gastheer bent, neem je uiteraard de leidende rol op je.

 

Geen proeverij

Wanneer je samen met iemand uit eten bent, adviseren wij om niet over de tafel te strekken/leunen om iets van diens bord te proeven. Wanner je met bekenden bent, kun je gerust iets laten proeven. Dit kun je doen door een klein hapje op bijvoorbeeld het broodbord door te geven. In het bijzijn van formele gasten is proeven echter niet erg gepast.

 

Roep niet naar de ober

Roepen, fluiten of ‘hé-en’ zijn 3 prachtige voorbeelden van hoe je niet de aandacht van de ober dient te vragen. Oogcontact is de meest subtiele vorm van aandacht. Wanneer dit niet lukt, kun je ook gaan voor een rechterhand met opgestoken wijsvinger.

 

Terug naar de keuken

Indien iets wat je besteld hebt niet geheel gaar is, kun je dit gerust terugsturen naar de keuken. Het is echter wel jouw verantwoordelijkheid (als gastheer) om de anderen te vertellen dat zij zonder jou mogen beginnen. Sommige mensen offeren zichzelf als gastheer ook vaak op, door het alsnog op te eten. Dit zodat gasten/klanten zich niet ongemakkelijk kunnen voelen wanneer jij daar zonder bord zit toe te kijken. Dit is echter niet per se etiquette, maar meer een persoonlijke voorkeur.

 

Houd de aantallen gelijk

Om awkwardness te voorkomen, adviseren wij om een gelijk aantal gangen te bestellen als je gasten te bestellen. Ook is het verstandig om in een gelijk tempo te dineren, zodat je anderen niet oncomfortabel laat voelen wanneer jij je bord al leeg hebt. Ze moeten zich tenslotte niet gehaast voelen.

Besteksignalen

Wanneer je uitgegeten bent is het niet de bedoeling dat je je bestek willekeurig op of naast je bord legt. De gebruikelijke plaatsing, zodat het personeel weet waar zij aan toe zijn, is: mes en vork naast elkaar van linksboven naar rechtsonder, met het mes boven en de vork daaronder. Indien je een pauze inlast, kun je dit aangeven door je mes en vork in een kruisvorm op het bord te plaatsen.

Eerst eten, dan zaken

Bij een zakendiner is het gebruikelijk dat je de zakelijke onderwerpen pas na afronding van het voorgerecht aansnijdt. Wanneer de tafel is afgeruimd kunnen de zaken beginnen. Hiervoor praat je bij voorkeur over andere, niet- werkgerelateerde zaken.

 

Table Manners

Tot slot is het belangrijk om je tafelmanieren te gebruiken: Veeg je mond regelmatig af met het servet. Snijd één stuk vlees of vis per keer af en eet dit eerst op alvorens je nog een stuk snijdt. Boter op je brood smeren doe je op je bord, niet in de lucht. Kijk in, niet over, je glas tijdens het drinken. Zit rechtop en houd je armen en ellebogen boven tafel. Doe je dit allemaal, dan ben je al een heel eind op weg en ben je absoluut een voorbeeld voor anderen.

Nog niet helemaal zeker van je zaak? Meer etiquette vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.