Redactie
Redactie Eten & Drinken 14 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Bizarre en bijzondere dranken die je nog niet kent

Let op: deze dranken zijn niet weggelegd voor degene met een zwakke maag. Sterker nog: door een aantal varianten uit deze lijst naar binnen te gieten, kun je naar het schijnt een heldenstatus verdienen. Wil je iemand verrassen met een bijzondere of zelfs bizarre drank, denk dan eens aan deze dranken. 

Cynar

Een Italiaanse mix van dertien planten en kruiden, waaronder artisjok. Jammie! Het is een redelijk bitter drankje, maar heeft een relatief laag alcoholpercentage van 16 procent.

Fernet Branca

Fernet Branca is een likeur met een alcoholpercentage van 39 procent. Dit is echter niet de grootste uitdaging, die zit ‘m voornamelijk in de extreme bitterheid. De 27 verschillende kruiden doen zelfs de tong van de fervente drinker om een ambulance smeken.

Vermont Spirits White

Leuke gimmick voor alle sporters: deze wodka is gedistilleerd uit whey eiwitten, afkomstig uit koemelk. Het is een van de weinige wodka’s op de wereld die niet is gebaseerd op granen of aardappel. Het is een zuivere wodka, met hier en daar een hint van vanille.

Pulque

Pulque wordt gemaakt in het hart van Mexico en wordt ook wel een gevangenisdrankje genoemd. Dit is te verklaren door de sterke gistsmaak die doet denken aan gevangenisalcohol: in een emmer gemixte sap met biergist. Het sap in Pulque komt van de maquey-plant, die in Nederland doorgaat als de honderdjarige aloë-plant. Wat een prachtige taal hebben we toch, ahum.

Bacon Vodka

Waarom is dit niet anders bedacht: een wodka met vleugje baconsmaak. Niks meer, niks minder.

Agwa de Bolivia

Gemaakt in Amsterdam, vooral om toeristen te neppen. De drank is wél gebaseerd op coca-planten, maar bevat geen bestanddelen die terug te vinden zijn in cocaïne. Toch is het een behoorlijk pittige drank, met dank aan de 37 extra kruiden én chocolade-extracten.

Chilli Vodka

Voor alle liefhebbers van pittige drankjes. Onderschat dit monster niet: alcohol in combinatie met pepers is een dodelijke combinatie.

Yogurito

Hoewel het wereldwijd wordt geproduceerd, is op yogurt-alcohol vooral terug te vinden in Japan. Daar zijn ze gek op het drankje. Dus: mocht je ooit trek hebben in yogurt en lam willen worden, dan is Yogurito je beste vriend.

Chocolate Donut Stout

Ambachtelijke brouwerijen maken veelal prachtige bieren, die kleine hints van smaken in je mond achterlaten. In het geval van de Donut Stout, krijg je exact wat je verwacht: bier met een chocoladedonut smaak.

Pizza Beer

Pizza en bier gaan goed samen, maar vrijwel nooit in één flesje. De brouwers achter dit biertje hebben gist uit pizzadeeg gebruikt om de smaak van pizza te vatten, zonder (naar verluidt) een misselijkmakend biertje te produceren.

Malört

De Malört wordt beschouwd als één van de bitterste dranken en wordt daarom voornamelijk gebruikt tijdens grappen. Toch zijn er ook mensen bekend die het daadwerkelijk lekker vinden.

White Whiskey/White Dog

White Dog is gemaakt op exact dezelfde wijze als Amerikaanse whiskey, maar zonder het rijp-gedeelte. Vandaar ook het ontbreken van kleur. Het mag officieel dus niet de naam whisky dragen, maar voor nu zien we het door de vingers.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.