Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Disney+ dropt moderne versie van iconische samoerai-oorlogsserie

Shogun is terug! De ‘vader van prestige-televisie’ wordt in een nieuw jasje gegoten met een gloednieuwe adaptatie op Disney+, vol Samoerai en bloedvergieten. Zet deze oorlogsserie in je agenda.

Het begint er nu al op te lijken dat Disney+ de beste oorlogsserie van 2024 in handen heeft. Dan hebben we het over Shogun, een nieuwe adaptatie van de gelijknamige klassieker van James Clavell, uit 1975, over een Engelsman die in de zeventiende eeuw schipbreuk lijdt en in Japan strandt.

Nieuwe adaptatie Shogun

Zijn boek werd in 1980 geadapteerd met een vijfdelige miniserie van NBC. Echt een event, dat door experts nog regelmatig het begin van prestige-televisie wordt genoemd, de aftrap van wat we nu heel normaal zijn gaan vinden. Destijds ongekend.

In 2018 werd bekendgemaakt dat Shogun opnieuw geadapteerd zou worden. Nu is het, na vijf jaar, eindelijk bijna zover. Het Amerikaanse netwerk FX heeft officieel bevestigd dat de oorlogsserie februari volgend jaar in première zal gaan, bij ons op Disney+. Dat wordt bovendien gevierd met een eerste trailer.

Van Engelsman tot Samoerai

De nieuwe Shogun is geen directe kopie van de vorige miniserie óf het boek van James Clavell. We volgen nog steeds John Blackthorne, gespeeld door Cosmo Jarvis, de Engelsman die in Japan strandt en daar moet zien te overleven, wat hij doet door zich te wijden aan een leven in dienst van Lord Yoshi Toranaga, gespeeld door filmlegende Hiroyuki Sanada.

Terwijl Blackthorne leert om zelf een krijger te worden, wordt hij geholpen door Toda Mariko (Anna Swai), die als zijn tolk fungeert. Blackthorne valt als een blok voor de Japanse. Klein probleem: ze is getrouwd. Ondertussen moet hij zijn Lord zien te helpen om de top van van de lokale rangorde te bereiken, met al het bloedvergieten van dien.

Nieuwe focus, meer afleveringen

Wat deze moderne adaptatie van de oorlogsserie anders maakt, is dus niet per se het verhaal, maar wel de focus en perspectieven: Mariko en Toranaga worden zogenaamde co-leads, samen met Blackthorne. We volgen dus afwisselend hun drie perspectieven.

Shogun klassieker oorlogsserie Japan Disney+
(Afbeelding: Disney)

Daar is ook de tijd voor: waar ze in de jaren tachtig maar vijf afleveringen kregen om het kloeke boek te adapteren, heeft Shogun (2024) tien afleveringen om het epische verhaal te vertellen.

Top Gun

Hopelijk weet Top Gun: Maverick-schrijver Justin Marks, die dit keer als showrunner en regisseur samen met zijn vrouw de touwtjes in handen heeft, de epische reputatie van zowel het boek als de vorige show eer aan te doen. De lat ligt in ieder geval hoog.

En ach, anders kun je altijd het boek nog aanschaffen. Aanrader! Hoe Clavell je helemaal onderdompelt in feodaal Japan is haast onverfilmbaar.

De 80s-serie is helaas op het moment van schrijven nergens in Nederland te streamen. Shogun, de nieuwe versie dus, zal ergens in februari 2024 in première gaan. Check ook de oorlogsserie op Netflix, die overal scoort en filmcritici polariseert.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.