Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: Disney+ is vanaf 2025 écht een Netflix-killer

Netflix is nog altijd de koning onder de streamingdiensten. Maar niets is voor altijd, en al helemaal niet in tijden van een streamingoorlog. Onderzoek van Digital TV Research wijst uit dat Disney+ vanaf ongeveer 2025 de grootste is.

We hebben het regelmatig over een Netflix-killer als er weer een nieuwe streamingdienst is bijgekomen. Zo ook op 12 november 2019, toen Disney+ live ging. Toegegeven: net iets te vaak gebruiken we het woord ‘killer’ als een ietwat gemakkelijke hyperbool, maar eind 2019 zaten we goed. Is ook niet zo lastig te voorspellen natuurlijk. Als je de rechten van Star Wars, Marvel, 20th Century Studios en de hele reutemeteut opkoopt, dan ga je uiteindelijk een keer scoren.

Disney+ vanaf 2025 populairder dan Netflix

Op dit moment heeft Netflix 209 miljoen abonnees. Daarna komt Amazon Prime Video, met 175 miljoen abonnees en Disney+ volg met 116 miljoen abonnees. Maar de groeicurves en productiebudgetten zijn totaal anders.

Volgens de studie van Digital TV Research heeft Disney+ in 2026 ongeveer 284,2 miljoen abonnees, terwijl Netflix er dan 270,7 miljoen zou hebben. De streamingdienst van Baby Yoda gaat volgens de analisten ergens in 2025 die van House of Cards voorbij.

Amazon Prime in het kielzog

Ook Amazon Prime blijft volgens het onderzoek – waarbij onder meer is gekeken naar geplande shows in de toekomst, budgetten, marktpositie en groeicurves – aardig in de buurt van Netflix en Disney+. In dezelfde voorspelde periode staat het aantal abonnees daar op 243,4 miljoen. De snel groeiende Chinese streamingdienst Tencent heeft in 2026 een geschat aantal van 98,7 miljoen abonnees en het eveneens Chinese iQiyi staat dan 76,8 miljoen. HBO en Apple TV+ blijven steken op respectievelijk 76,3 miljoen en 35,6 miljoen abonnees.

“China en de Verenigde Staten hadden eind 2020 een vergelijkbaar aantal abonnementen”, zegt Simon Murray, hoofdanalist bij Digital TV Research. “Maar onder druk van de overheid vertraagt de groei van China, met in totaal 354 miljoen verwachte abonnementen tegen 2026. Amerika zal blijven groeien, tot een aantal van 450 miljoen abonnementen tegen 2026.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.