Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 7 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Iedereen klaagt over desinformatie, maar Zweden doet er wat aan

In Zweden is een overheidsinstantie opgericht om desinformatie te bestrijden. Hierbij richten de Zweedse autoriteiten zich op misleidende informatie die opzettelijk wordt verspreid door personen, landen of organisaties.

Desinformatie is een van de grote en meest ontwrichtende problemen binnen maatschappijen wereldwijd. Zo is fake news al even in opkomst, met de bestorming van het Capitool als een van de meest exemplarische gevolgen. En vooral sinds de pandemie werkt misleidende informatie, welke kant ook op, ontwrichtend. Valse claims over vaccins, complottheorieën over Bill Gates en 5G, ga zo maar door.

Zweden voorop in de strijd tegen desinformatie

Dat desinformatie een probleem is, mag geen nieuws meer heten. Veel mensen en overheden klagen erover, maar actie tegen deze ontwrichtende factor in de maatschappij wordt niet echt ondernomen. Zoals in zoveel gevallen komt het goede voorbeeld nu uit Zweden.

Het hoofddoel van de nieuwe Zweedse overheidsinstantie Myndigheten För Psykologiskt Försvar (de autoriteit voor psychologische verdediging) is het detecteren van en reageren op “ongepaste invloeden” en andere informatie die burgers, bedrijven en organisaties kan misleiden. “We verdedigen hiermee onze open en democratische samenleving en vrije meningen”, aldus de Zweden in een statement. Lees hier wat de exacte missie is.

Slachtoffer van complottheorieën

Uit een rapport van Carnegie Endowment for International Peace blijkt dat Zweden net als veel andere landen ‘slachtoffer’ is geworden van desinformatie over COVID-19. De meeste valse informatie binnen dit kader wordt verspreid via social media-kanalen als TikTok en Facebook. Andere desinformatiecampagnes die het publiek bereikt lijken te hebben, zijn de 5G-complottheorieën, aldus het rapport. Ook is volgens het rapport desinformatie en inmenging vanuit dubieuze landen van invloed geweest op de landelijke verkiezingen.

“Er is ook een stroom aan desinformatie gedeeld over de verspreiding van het coronavirus, de ‘werkelijke’ mortaliteit en strategieën om besmetting te voorkomen”, is te lezen in het rapport. Zweden is natuurlijk niet het enige land dat worstelt met deze problematiek, maar wel het eerste dat een aparte overheidsinstantie heeft opgericht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.