Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 7 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

4 carrière-adviezen van ‘s werelds rijkste persoon ooit

Dat Elon Musk de rijkste persoon op aarde is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Afgelopen maandag steeg zijn vermogen met nog eens 33 miljard dollar, waardoor zijn totale net worth weer boven de 300 miljard dollar uitkwam. Als we van iemand carrière-advies kunnen gebruiken, is het dus deze man wel.

Gelukkig voor ons gaf de rijkste man ooit laatst vier adviezen, toen de Tesla en SpaceX CEO te gast was in de Lex Fridman Podcast. Daar werd hem gevraagd tips te delen voor jonge mensen die het ver willen schoppen in het leven.

Carrière-advies Elon Musk

Benieuwd naar de hele podcast? Je luistert de aflevering (van 2 uur en 31 minuten!) onder meer via Spotify. Hierin heeft hij het ook over Tesla en – hoe kan het ook anders – crypto. Vooral benieuwd naar zijn adviezen? Lees dan verder.

1. Wees nuttig

De eerste tip van Elon Musk in de podcast is: ‘probeer nuttig te zijn’. “Doe dingen die nuttig zijn voor je medemensen, voor de wereld”, legt hij uit. “Het is moeilijk om nuttig te zijn, heel moeilijk.”

Een manier om dit te doen is door meer bij te dragen aan de wereld dan dat je consumeert. “Probeer een positieve netto bijdrage te leveren aan de samenleving, dat is iets om naar te streven”, zei hij tegen podcast-host Fridman.

2. Probeer geen leider te zijn

Volgens Elon Musk zijn de beste leiders vaak degenen die helemaal geen leider willen zijn. Daar kunnen we volgens hem een les uit trekken. Er is niets mis met ambitieus zijn; maar probeer geen leider te zijn, alleen omdat je jezelf dan een leider kan noemen.

3. Lees veel boeken

Ook raadt hij jonge mensen aan veel te lezen. “Ik wil graag mensen aanmoedigen veel boeken te lezen”, zegt hij. “Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen en daarnaast je algemene kennis te ontwikkelen, zodat je weet wat er in de wereld gebeurt.” Zelf las hij als kind al de encyclopedie.

Elon Musk heeft hier een heel goed punt. Hij is namelijk lang niet de enige miljardair die veel leest. Zo staat Bill Gates erom bekend dat hij minstens vijftig boeken per jaar leest.

4. Praat met verschillende typen mensen

Lezen is overigens niet de enige manier om meer te leren, aldus Elon Musk. “Leer ook zoveel mogelijk door met mensen uit verschillende lagen van de bevolking, uit verschillende industrieën en met verschillende beroepen en vaardigheden te praten”, zegt hij.

De strategie van Elon Musk om snel te leren bestaat uit 2 regels

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.