Jana Witteman
Jana Witteman Samenleving 4 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Lijst met welvarendste landen snoert negatief Nederland de mond

Hoewel Nederlanders niet bekend staan om hun ongeremde positiviteit, wonen we in één van de beste landen van de Europese Unie. Er is slechts één EU-land waar de kwaliteit van leven nog hoger is: Zweden spant de kroon.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Jaarlijks brengen zij de Monitor Brede Welvaart uit. In dit rapport wordt gekeken naar de kwaliteit van leven in brede zin. Binnen het onderzoek zijn negen verschillende thema’s onder de loep genomen, zoals gezondheid, arbeid, vrije tijd, materiële welvaart, milieu en veiligheid.

De beste landen van de EU

En ondanks dat Nederlanders behoorlijk wat klagen, scoort Nederland hoog. Bijvoorbeeld op de thema’s vrije tijd en arbeid scoort Nederland beter dan alle andere landen binnen de Europese Unie. Zo is de langdurige werkloosheid in Nederland laag: slechts 0,7 procent van de Nederlanders kampt met langdurige werkloosheid. De arbeidsparticipatie in Nederland is hoog, blijkt uit het onderzoek.

Ook als we kijken naar het thema ‘samenleving’ scoort Nederland hoog. Er wordt daarbij gekeken naar de mate van inspraak, vertrouwen in instituties en verantwoordingsplicht. Op al deze punten scoort Nederland hoog.

Daarnaast hebben we in Nederland relatief gezien veel vertrouwen in andere mensen. Ook hebben we in Nederland relatief veel contact met familie, vrienden en buren. Ruim 74 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouders heeft minimaal één keer per week contact met mensen uit de omgeving. Ter vergelijking: in Hongarije is dat minder dan 20 procent. In onderstaande tabel vind je het gehele overzicht van de EU-ranglijst Brede Welvaart.

LandAantal keer bovenin EU-ranglijstAantal keer onderin EU-ranglijst
Zweden18-2
Nederland15-2
Ierland13-1
Oostenrijk120
Denemarken13-3
Finland12-2
Luxemburg7-1
Duitsland7-1
Malta8-3
Estland7-4
Frankrijk5-3
België4-2
Cyprus5-5
Slovenië4-5
Tsjechië3-5
Portugal3-6
Letland0-5
Italië3-9
Litouwen2-8
Spanje0-6
Hongarije2-10
Roemenië1-9
Bulgarije2-12
Polen1-11
Griekenland2-13
Slowakije1-13
Kroatië3-17
Bron: CBS, Monitor Brede Welvaart, kwaliteit van leven binnen de Europese Unie

Slechte score

Over het geheel van alle negen thema’s staat Nederland dus op de tweede plaats van de Europese ranglijst. Alleen Zweden doet het beter dan Nederland. De negen verschillende thema’s die zijn onderzocht, zijn op haar beurt opgedeeld in 23 indicatoren. Op 14 van deze indicatoren scoort Nederland heel goed. Alleen als we kijken naar de woonquote – hoeveel van het inkomen besteden we aan de woonlasten – scoort Nederland slecht. We besteden dus een relatief groot deel van ons inkomen aan de woonlasten. Ruim 22 procent van het besteedbaar inkomen gaat in Nederland op aan woonlasten.

Benieuwd hoe hoog deze lasten zijn in andere landen binnen de EU? Dat lees je via onderstaand artikel.

Zoveel salaris gaat naar je woonlasten in Nederland én rest van EU

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.