Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

De Twaalf: Netflix komt met prijswinnende Belgische misdaadserie

Netflix is de koning van misdaadseries. Van drugsdrama’s als Narcos tot Scandinavische detectives als The Bridge en Bordertown. Binnenkort kunnen we een topper van Belgische bodem aan dat rijtje toevoegen: De Twaalf.

Dat is een ambitieuze misdaadserie van Sanne Nuyens, Wouter Bouvijn en Bert Van Dael. De Twaalf won vorig jaar tijdens het festival van Cannes al de prijs voor het beste scenario, dus dat belooft veel goeds!

De Twaalf komt naar Netflix

De naam van de titel slaat op de twaalfkoppige jury die opgeroepen wordt in de rechtszaak tegen Frie Palmers, een schooldirectrice. Ze wordt voor twee moorden aangeklaagd, een op haar eigen dochtertje en een op haar beste vriendin Brechtje. Opvallend genoeg is de dood van haar dochter heel recent, terwijl de zaak met Brechtje achttien jaar oud is.

De schooldirectrice blijft zelf volhouden dat ze volkomen onschuldig is, maar al snel blijkt de waarheid anders uit te pakken dan verwacht. Frie Palmers legt de schuld namelijk juist bij anderen, waardoor de juryleden een pittige puzzel voorgeschoteld krijgen. Sterker nog, de focus van de dramaserie verschuift naar hen: zij hebben namelijk ook allemaal een duister geheim.

Originele structuur

De Twaalf bestaat uit tien afleveringen, waarbij juist de verhalen van de juryleden worden uitgelicht. De focus ligt in de eerste plaats dus niet op de verdachte, maar op de jury, maar al snel blijkt dat beide onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en komt de zaak op gang.

Je merkt het al, De Twaalf heeft een originele structuur en opzet, waarvoor de dus ook een prestigieuze prijs heeft ontvangen. Als De Twaalf net zo sterk uitpakt als Undercover en 13 Geboden dan heeft Netflix opnieuw een ijzersterke Belgische misdaadserie in handen. Wat dat betreft kunnen wij daar nog wat van leren!

Vanaf 17 april staat De Twaalf op Netflix. Check hieronder de trailer:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.