Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 20 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

9 tips voor de belastingaangifte waardoor je geen geld laat liggen

Het is nu echt tijd om de belastingaangifte voor 2019 te doen. Een klus die op het eerste gezicht maar lastig en ingewikkeld lijkt, maar vaak zo gepiept is. Toch doe je jezelf te kort als je alleen je aangifte met de vooraf ingevulde gegevens inlevert. Waarschijnlijk laat je dan namelijk geld liggen.

Deze 9 tips voor de belastingaangifte zou iedereen moeten weten.

1. Doe aangifte en controleer

Als je een blauwe brief op de mat hebt gekregen, ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Maar ook als je deze niet hebt gekregen, kun je altijd de aangifte invullen. Misschien krijg je wel een mooi bedrag terug.

De Belastingdienst vult de gegevens in die zij van je hebben, maar dit moet je altijd controleren. Dit klopt namelijk niet altijd, en uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor de belastingaangifte.

2. Doe het vóór 1 april

Ja, technisch gezien heb je tot 1 mei 2020 om je belastingaangifte te doen. En omdat het zo’n ingewikkelde klus lijkt, schuiven we het vaak voor ons uit. Maar het loont om je aangifte vóór 1 april te doen.

Je krijgt dan namelijk voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Als je geld terugkrijgt, wordt het bedrag uiterlijk in de eerste helft van juli op je rekening gestort.

3. Vergeet de aftrekposten niet

De Belastingdienst vult vooraf een hoop voor je in bij je belastingaangifte. Dat is fijn, maar let op: dit is niet zo bij de meeste aftrekposten. Goed opletten dus of je gebruik kunt maken van een aftrekpost, want anders kan je zomaar honderden euro’s belastingvoordeel laten liggen. Voorbeelden van aftrekposten zijn:

  • Studiekosten
  • Reiskosten
  • Hypotheekrente (meestal wel al ingevuld)
  • Ziektekosten (zoals tandartskosten)
  • Giften

4. Studieschulden

Heb je een studieschuld van meer dan 3.000 euro? Dan is deze schuld aftrekbaar van je eventuele vermogen in box 3. Net als andere schulden trouwens, zoals een creditcardschuld of rood staan op je bankrekening. Door dit bedrag af te trekken, hoef je uiteindelijk minder vermogensbelasting te betalen.

Ook interessant: Waarom je een studieschuld niet moet verzwijgen als je een hypotheek wil

5. Middelen

Als je inkomen in drie opvolgende jaren sterk verschilt, betaal je meer belasting dan wanneer het in die jaren gelijk zou zijn. Het is mogelijk dat je dit verschil kan terugkrijgen. Bijvoorbeeld als je net gestart bent met werken, juist minder bent gaan werken, een ontslagvergoeding hebt gekregen, zzp’er bent of onbetaald verlof hebt opgenomen.

Middelen betekent dat je je inkomen over die drie jaren gelijk trekt, wat ervoor kan zorgen dat je belasting over één of zelfs meerdere jaren terugkrijgt. Is dat bedrag hoger dan 545 euro? Dan krijg je dat terug van de Belastingdienst.

Tip: op berekenhet.nl kun je heel gemakkelijk en berekening maken. Lees hier meer over middelen op de website van de Consumentenbond.

6. Pak de aangifte van vorig jaar erbij

Is er juist niet veel veranderd in het afgelopen jaar als het om huis, werk en vermogen gaat? Dan is de belastingaangifte van vorig jaar een goede indicatie van hoe je ‘m ook dit jaar kunt invullen. Aangiftes van voorgaande jaren vind je in Mijn Belastingdienst.

7. Groen beleggen

Denk je eraan dit jaar te beginnen met beleggen? Overweeg dan om groen te beleggen. In 2019 hoef je bijvoorbeeld over 58.540 euro aan beleggingen géén belasting te betalen. Deze tip kun je niet dit jaar meer meenemen in je belastingaangifte, maar is wel goed om te onthouden. Minder belasting betalen en wat goeds doen voor het milieu!

8. Verdelen tussen fiscale partners

Als je bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract hebt of een kind samen, dan ben je fiscale partners. (Tip: met deze keuzehulp van de Consumentenbond check je heel makkelijk of je partner ook je fiscale partner is.)

In het aangifteprogramma van de Belastingdienst is een verdeelscherm geïntegreerd. Hier kun je heel makkelijk schuiven met gemeenschappelijke inkomensbestanddelen en meteen zien hoe je zo min mogelijk belasting betaalt.

Komt de aanslag bij jou of bij je partner op 0 uit? Een tip is om de posten in het verdeelscherm zo te schuiven dat het te betalen bedrag bij één van jullie op 46 euro uitkomt. Tot en met 46 euro hoef je de aanslag namelijk niet te betalen van de Belastingdienst. Let op: moest je in 2019 wel betalen bij je belastingaangifte? Dan geldt het voordeel niet.

9. Schakel hulp in

Kom je er toch niet helemaal uit met je belastingaangifte? De Belastingdienst biedt gratis hulp aan. Als de bibliotheken weer open gaan (tip voor andere jaren ook!), is het ook altijd goed om even te checken of de bieb bij jou op de hoek geen Belastingspreekuur heeft, of je zelfs helpt met invullen.

Misschien ken je via via nog wel iemand die belastingadviseur of accountant is, of er gewoon nét een beetje meer kaas van heeft gegeten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.