Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Geld & Carrière 19 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

De STAR methode is hét geheim voor succesvol solliciteren

Ooit al gehoord van de STAR methode tijdens het solliciteren? Nee? Lees dan maar even verder, want deze methode is zo mogelijk hét geheim voor een goede sollicitatie.

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan ga je natuurlijk solliciteren. Of je nu al jarenlange werkervaring hebt en toe bent aan een nieuwe uitdaging of net bent afgestudeerd en voor het eerst gaat werken. Het sollicitatiegesprek blijft een vak an sich.

De STAR methode: het geheim van een goede sollicitatie

Het goede nieuws is dat je jezelf behoorlijk goed kan voorbereiden op zo’n sollicitatiegesprek. Een goed ezelsbruggetje om in je achterhoofd te houden is bijvoorbeeld de STAR methode.

Die methode lichten we hier met plezier even toe, zodat je jezelf voortaan maximaal kan voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Nu je even thuis zit, heb je mooi de tijd om te oefenen.

Wat is de STAR methode?

De STAR methode kun je gebruiken wanneer je vragen krijgt over ervaringen in het verleden. Bijvoorbeeld: heb je ervaring met teamwork? Ben je gewend om in bepaalde situaties de leiding te nemen? Of heb je al vaak voor creatieve uitdagingen gestaan?

Vaak is het niet zo gemakkelijk om hier een gestructureerd antwoord op te formuleren. De STAR methode biedt echter een raamwerk om je antwoord te structureren. Het enige wat je hoeft te onthouden voor je sollicitatie zijn de vier peilers van het acroniem STAR: Situatie, Taak, Actie en Reactie.

Oefen voordat je gaat solliciteren

Oefen voor jezelf maar eens bij de vraag: “Heb je ooit al een leidinggevende positie gehad?”. Denk vervolgens na over:

  • De situatie: beschrijf de context waarin je het leidinggevende gedrag hebt gesteld, bv. toen je manager een maand met vakantie was en jij zijn taken tijdelijk overnam
  • De taak: beschrijf wat jouw verantwoordelijkheden waren in die situatie
  • De actie: beschrijf in detail welke stappen jij hebt ondernomen om die verantwoordelijkheden uit te oefenen
  • Het resultaat: beschrijf welke resultaten je hebt verwezenlijkt bij het opnemen van deze verantwoordelijkheid

Het grote voordeel van de STAR methode is dat je de interviewer onmiddellijk van noodzakelijke informatie voorziet. Je vertelt bovendien een helder, samenhangend verhaal en je zet je antwoord kracht bij met duidelijke voorbeelden. Misschien nog wel belangrijker tijdens je sollicitatie dan je eerste indruk.

Makes sense, toch? Bovendien is alles wat je hoeft te doen het woordje STAR onthouden. Moet lukken!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.