Pim Jansen
Pim Jansen Life 20 jul 2018

Met deze essentiële tips maak je altijd een goede eerste indruk

Bang of last van podiumangst? Nergens voor nodig. Presenteren is in feite niks anders dan het vertellen van een goed verhaal, over jezelf, over een product, een dienst. Het gaat om die eerste indruk. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf en je eigen ontwikkeling. Een goede eerste indruk bepaalt in grote mate hoe de volgende waarneming wordt opgevat. Je bepaalt dus je eigen impact en daarmee je invloed.

Het verhaal van impact en invloed is geen loze kreet. We leven in een maatschappij waarbij interactie een belangrijk onderdeel is. Zonder een goede eerste indruk te maken blijven vele deuren gesloten en loop je mogelijkheden mis om jezelf verder te ontwikkelen. Heb je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, dan is jouw ervaring zelden van doorslaggevende betekenis. Het gaat om je presentatie: de eerste indruk.

Zo maak je een goede eerste indruk

Dat is niet alleen van belang bij het krijgen van een nieuwe baan, ook in sociale contacten is die eerste indruk belangrijk, het bepaalt vaak hoe mensen je zien en welke waarde ze aan je hechten. Het goede nieuws is dat je kunt leren om jezelf optimaal te presenteren en daarmee de mening van anderen over jou kunt beïnvloeden.

Je houding

Rug recht, borst voorruit. Klinkt het bekend of ouderwets? Je houding is het eerste wat mensen zien. Een neutrale basishouding is daarom het beste. Met de beide benen op de grond. De no-nonsense look zeg maar. Borst voorruit en je schouders naar achteren dus. Exact zoals je moeder het altijd zei (als het goed is).

Oogcontact

De één houdt ervan de ander maakt het niets uit: oogcontact. De ogen zijn de spiegels van de ziel, maak daarom altijd ook contact met je gesprekspartner. Je laat daarmee niet alleen zien dat je ‘letterlijk’ oog hebt voor degene met wie je praat, maar ook dat je niks te verbergen hebt. Transparantie in communicatie dus.

De manier waarop je loopt zegt al genoeg

Ga eens bij jezelf na hoe snel je een beeld vormt van iemand door alleen op zijn of haar manier van lopen te letten. De manier van lopen bepaald voor een groot deel de eerste indruk die je achterlaat. Alles is immers communicatie. De manier waarop je loopt, je lichaamshouding, de manier van contact maken met je gesprekspartner of het publiek. Door aandacht te geven aan de manier waarop je een ruimte betreedt, kan je die eerste indruk al volledig bijsturen.

Uitdrukking: bodylanguage en de non-verbale communicatie

Glimlachen is goed, maar overdrijf niet. Het is niet de bedoeling je publiek aan het lachen te krijgen, maar om te laten zien wie je bent. Presenteren is immers je verhaal verkopen. Een te overdreven inspanning om spontaan en eerlijk over te komen, resulteert vaak in het tegenovergestelde. Vermijd een te gespannen houding, je hebt immers niks te verliezen. Vergeet daarnaast niet je handen en armen te gebruiken, maar zorg er wel voor dat het functioneel is.

De impact van je uiterlijk

Je kunt niks doen aan de kop die je hebt gekregen, wel bepaal je wat je er mee doet. Dat gezegd hebbende, kun je specifieke uiterlijke kenmerken gebruiken om je eerste indruk te versterken. Zo worden lange mensen die redelijk breed zijn gebouwd snel gezien als een autoriteit en zien mensen een spreker met blond haar als jeugdig en vrouwelijk. De kracht van deze uiterlijke kenmerken kun je nog eens extra versterken met je kledingkeuze. Zo zal een lange man in een pak minder snel overkomen als een vrolijke spreker en zal diezelfde man in een trainingspak het juist goed doen bij een lezing over sport.

Hoe dan ook, een juiste eerste indruk is essentieel.

Bedrock

Reageer op artikel:
Met deze essentiële tips maak je altijd een goede eerste indruk
Sluiten