Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Star Wars gaat voor altijd veranderen dankzij groot nieuws

De grootste Star Wars-fan aller tijden krijgt de sleutels van de hele toko: Dave Filoni is gepromoot tot Chief Creative Officer van Lucasfilm.

Vooral Andor en Ahsoka gaven Star Wars-fans weer hoop na de tegenvallende meest recente filmtrilogie.

Dave Filoni gaat richting Star Wars bepalen

Waar Andor het op aangename en losstaande wijze wat serieuzer aanpakte, alsof HBO opeens Star Wars-series maakt, is Ahsoka door en door Star Wars, met verwijzingen naar de animatieseries, oudere films en andere lore. 

Hoe dan ook gaan we meer van dat laatste krijgen, want de sleutels tot het Star Wars-universum zijn in nieuwe handen beland. Dan hebben we het over niemand minder dan Dave Filoni.

Dave Filoni, details ahsoka, star wars serie
Dave Filoni (Afbeelding: ANP)

De 49-jarige Amerikaan is gepromoot tot Chief Creative Officer bij Lucasfilm. Samen met head developer Carrie Beck zal hij de toekomst van het Star Wars-universum gaan bepalen. Niet alleen de Disney+-series, maar alles. Films, games, boeken: alles. De Kevin Feige van Star Wars.

Van The Clone Wars naar live-action

Het duo valt nog steeds onder de bij fans minder geliefde Kathleen Kennedy, maar op zijn minst worden de creatieve keuzes nu gemaakt door iemand die op zijn minst het universum van George Lucas begrijpt.

Filoni belandde bij Lucasfilm dankzij zijn regiewerk voor Avatar: The Last Airbender, de animatieserie. Hij ging aan de slag met The Clone Wars en later Rebels, twee 3D-animatieseries. Pas met The Mandalorian maakte hij samen met Jon Favreau de overstap naar live-action.

Met succes: waar films als The Rise of Skywalker en The Force Awakens enorm tegenvielen, liet The Mandalorian zien dat je anno 2019 nog steeds een nostalgisch doch modern aanvoelend Star Wars-verhaal kunt vertellen. De beste man is echter niet feilloos: ook de mindere seizoenen van Mando en Baby Yoda en de belabberde finale van The Book of Boba Fett kwamen deels uit zijn koker.

Jedi Council

Filoni’s meest recente project was helemaal zijn baby: Ahsoka, de show waarmee zijn cirkel eindelijk rond is, vijftien jaar na het begin van The Clone Wars. Eindelijk kon hij ‘zijn’ geliefde animatie-personages een plekje geven in live-action.

De gloednieuwe Chief Creative Officer van Lucasfilm vergelijkt zijn nieuwe rol, uiteraard, met Star Wars: “Ik zeg mensen niet wat ze moeten doen, maar ik probeer ze wel te helpen het beste verhaal te vertellen dat ze willen vertellen. Ik moet hier een hulp zijn voor de hele galaxy, bijna alsof ik deel ben van een Jedi Council.”

Een nieuw begin

De beste man zal zich in ieder geval niet hoeven te vervelen, want Lucasfilm is net zoals Marvel Studios terug naar de tekentafel gegaan. Een nieuwe way forward wordt op dit moment uitgetekend. De verhalen van Ahsoka, Thrawn en andere Filoni-favorieten zijn een duidelijke optie voor op Disney+, maar vergeet ook de andere films niet die al zijn aangekondigd.

Zoals de aankomende Rey-film die wordt ontwikkeld door Sharmeen Obaid-Chinoy, de film van James Mangold over de oorsprong van de Force, het project van Taika Waititi, de film van Shawn Levy, de Lando-film van Donald Glover en nog veel meer. Star Wars is springlevend!

Check in de tussentijd ook de grootste LEGO Star Wars-set ooit, die nu tijdelijk weer beschikbaar is.

GT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.