Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Showrunners Dark zijn terug met je volgende favoriete Netflix-serie

De makers van Dark zijn terug! Maak kennis met de eerste volledige trailer voor 1899, een ambitieus meertalig project.

De Duitse sciencefiction-serie Dark was een openbaring. Niet alleen voor ons, maar juist ook voor Netflix. Na jaren aan Amerikaanse Original zag de streamingdienst eindelijk de potentie van internationale content in.

De makers van Dark zijn terug

Sterker nog, het bedrijf noemde het megasucces van Dark als één van de voornaamste redenen voor de opening van meerdere internationale productiehubs. Anno 2022 vliegen de anderstalige Netflix-hits je om de oren. Het is bijna niet voor te stellen hoe bijzonder dat slechts een paar jaar geleden nog was.

Ondertussen is het ook twee jaar geleden dat het laatste seizoen van Dark uitkwam. De makers van die thriller hebben in de tussentijd niet stil gezeten.

Netflix presenteert 1899

Ondanks de gevolgen van de pandemie hebben ze namelijk een internationale serie opgezet waar je U tegen zegt. Maak kennis met 1899.

Over die pandemie gesproken: Baran Bo Odar en Jantje Friese, zoals de showrunners achter Dark en 1899 heten, hebben nieuwe technologie omarmd om de nadelige gevolgen van lockdowns te verzachten. Ze hebben de nieuwe mystery-horror serie namelijk gefilmd op een virtuele set, The Volume, die je kent van The Mandalorian.

1899: De makers van Dark zijn terug met duistere Netflix-serie
📺 The Volume (Afbeelding: Netflix)

Een kleine crew is op pad gegaan om achtergrondbeelden te filmen, die vervolgens op gigantische schermen werden vertoond. De cast kon vervolgens zelf veilig op de set blijven en hun ding doen. Maar goed, pandemie en nieuwe tech of niet, we willen gewoon een dijk van een serie zien.

En dat gaan we krijgen ook, als we filmjournalisten moeten geloven. 1899 is al in première gegaan op het Toronto International Film Festival, en de eerste reacties zijn ontzettend positief.

Mysterieus verlaten schip

De gloednieuwe serie draait om een groep migranten die op weg zijn naar New York City, in 1899. Wanneer ze een verlaten schip tegenkomen, genaamd Prometheus, verandert hun leven voor goed. Het schip herbergt namelijk duistere geheimen met enorme gevolgen.

Meer willen de showrunners niet kwijt over de show. Ook een zojuist uitgebrachte eerste volledige trailer laat praktisch niks los over het plot, en dat is maar goed ook. Odar en Friese zijn op hun best als ze een mysterie opbouwen, en dan wil je niet van tevoren alles al weg geven.

Het is in ieder geval duidelijk dat geen luchtige show gaat worden. Vooroordelen, racisme en een diepe angst voor het onbekende zijn thema’s die nu al naar voren komen.

Meertalige productie

Ook is het duidelijk dat 1899 op zijn minst het feest voor het oog gaat worden. Cinematograaf Nikolaus Summerer werd na Dark de hemel in geprezen, en is ook voor deze Netflix Original weer aan boord.

Aan de cast gaat het ook niet liggen: Netflix heeft een blik aan internationale acteurs open getrokken, met Emma Beecham in de hoofdrol. Het bijzondere aan de internationale cast is tevens dat alle acteurs in hun eigen taal acteren. Van Duits tot Kantonees. Wat weer perfect past in het plaatje van een migrantenschip.

1899: De makers van Dark zijn terug met duistere Netflix-serie
📺 De cast (Afbeelding: Netflix)

Releasedatum

Al met al heeft Netflix met 1899 een potentiele nieuwe megahit in handen. Of de showrunners achter Dark opnieuw in de roos gaan schieten, gaan we op 17 november ontdekken. Vanaf dan is de gehele show op de streamingdienst te checken.

1899: De makers van Dark zijn terug met duistere Netflix-serie
📺 (Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.