Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Daniel Craig deelt zijn mening over een vrouwelijke James Bond

Moet de nieuwe James Bond-acteur een vrouw worden? Daniel Craig, Bond himself, geeft eindelijk antwoord op die controversiële vraag.

Eind deze maand kan Daniel Craig eindelijk afscheid gaan nemen van zijn tijd als James Bond. Op 30 september komt No Time to Die uit in Nederland.

No Time to Die

Eigenlijk zou de Britse acteur april vorig jaar al van de rol af zijn, maar de pandemie gooide meermaals roet in het eten. Iets waar hij onlangs nog op treffende wijze de draak mee stak in een gloednieuwe Heineken-reclame.

De Bond-franchise houdt er na No Time to Die uiteraard niet mee op. Nee, Amazon heeft juist de filmreeks voor een megabedrag in huis gehaald.

Wie is de nieuwe James Bond?

Oftewel, er moet een nieuwe 007 gezocht gaan worden. Wedkantoren, journalisten en zelfverklaarde experts buigen zich al jaren over de verhitte discussie en kwestie: wie wordt de nieuwe James Bond?

Bond-producente Barbara Broccoli beweert er nog niet eens over nagedacht te hebben, maar de bookmakers hebben al een top 10 met kandidaten klaar staan. Zij zijn er al over uit.

In die top 10 staat ook een vrouw. Dat is namelijk een vraag die steeds vaker gesteld wordt in deze discussie: is het niet eens tijd dat zo’n macho-franchise ook een vrouw cast als Bond?

Daniel Craig geeft eindelijk antwoord

Een controversiële vraag, die Daniel Craig zelf dan ook vaak ontweek tot nu toe. Met de nadruk op ‘tot nu toe’. In een interview met Radio Times heeft de 53-jarige acteur namelijk eindelijk zijn mening gegeven.

Hij gelooft niet dat James Bond door een vrouw gespeeld zou moeten worden. Wacht, laat je hooivorken liggen, want de acteur heeft daar betere redenen voor dan je in de eerste instantie misschien zou verwachten.

Craig stelt een terechte vraag. “Het antwoord daarop is heel eenvoudig”, aldus de Bond-acteur. “Er zouden gewoon betere rollen moeten zijn voor vrouwen en gekleurde acteurs. Waarom zou een vrouw James Bond spelen als er een rol net zo goed zou moeten zijn als James Bond, maar dan voor een vrouw?”

Bond-producente deed ook boekje open

Daarmee schaart hij zich achter Bond-producente Barbara Broccoli, die vorig jaar ook al aanstipte tegenover Variety dat het casten van een vrouw creatieve armoede zou zijn:

“James Bond kan elke kleur hebben, maar hij is een man.” Ze legde uit dat dit komt omdat ze liever nieuwe personages creëert voor vrouwen om te portretteren, in plaats van dat een vrouw een rol speelt die oorspronkelijk als mannelijk is geschreven.

“Ik geloof dat we nieuwe personages voor vrouwen moeten creëren – sterke vrouwelijke personages”, vervolgde ze. “Ik ben er niet echt in geïnteresseerd om een mannelijk personage te nemen en het door een vrouw te laten spelen. Ik denk dat vrouwen veel interessanter zijn dan dat.”

Daniel Craig geeft pittige mening over mogelijke vrouwelijke James Bond
Bond-producenten Barbara Broccoli (L) en Michael G. Wilson (Afbeelding: AFP PHOTO / LEON NEAL)

Lashana Lynch en Phoebe Waller-Bridge

No Time to Die heeft sowieso de broodnodige vrouwelijke invloeden gekregen. Lashana Lynch neemt in in ieder geval in die film (en volgens sommigen voor goed) het stokje over van James Bond als 007.

Phoebe Waller-Bridge (Fleabag) hielp met het script schrijven, iets waar Craig zeer enthousiast over is:

“Ze heeft duivelse humor. Haar invloed zit in een groot deel van deze film. Ze beheerste die dunne lijn van het een thriller houden en toch erg grappig zijn. Maar Phoebe kwam niet binnen om Bond te veranderen. Ze kwam binnen om het zeker op te fleuren, maar ze is een Bond-fan – ze was niet van plan om hem in een andere richting te sturen.”

Spin-off?

Maak je dus geen zorgen, Bond blijft Bond. Een man. Voorlopig. Maar wie de nieuwe acteur achter de iconische geheim agent gaat worden, blijft voorlopig nog geheim.

Waller-Bridge blijft naar verluidt wel aan boord, voor een volgens geruchten nieuwe spin-off met een vrouwelijke Bond. Niet James Bond zelf, maar zijn dochter. Dat zijn vooralsnog enkel geruchten, maar het zou wel een effectieve manier zijn om iedereen tevreden te houden. Wordt vervolgd.

James Bond liet vacature voor Thor liggen, maar flirt nu toch met Marvel

RTVariety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.