Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 25 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

7 redenen om de dag met water in plaats van koffie te beginnen

Wat is het eerste dat je op een dag naar naar binnen giet? Grote kans is dat jouw antwoord ‘een bak koffie’ is. Daar hoef je ook niet mee te stoppen, maar misschien is het slim om daarvoor alvast een groot glas water te drinken.

Water is namelijk een goede start van de dag. Loop van je bed direct naar de kraan en laat een flink glas helemaal vollopen. Tik deze achterover en je eerste gezonde daad van de dag is direct een feit. Daarna kun je gewoon je normale planning, zoals een bak koffie, weer oppakken.

Waarom niet direct koffie?

Eerder deden we de wijze les om niet met koffie te beginnen al op via psycholoog en slaapexpert Michael Breus. “Elke nacht verliezen we bijna een liter aan vocht, en daarom worden we uitgedroogd wakker. Koffie is voor veel mensen de eerste vloeistof die zij weer tot zich neme, terwijl dit vochtafdrijvend is.”

Allemaal niet heel rampzalig, maar de dag met water in plaats van koffie beginnen is een kleine moeite en simpelweg gezonder. Lees alvast wat het beste tijdstip is om wel je eerste bakje te drinken.

Waarom je de dag moet beginnen met een glas water

Maar waarom eerst een groot glas water? Nou, simpelweg omdat er verschillende gezondheidsvoordelen aanzitten. Veel mensen drinken te weinig en dat is een slechte zaak. Niet alleen omdat het je helpt om gezond te blijven, maar ook omdat het je kan helpen bij het afvallen of je stoelgang. Overigens is lauw water het best.

1. Water helpt om je metabolisme te verbeteren

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat water een belangrijke rol kan spelen om je metabolisme te verbeteren. Volgens dit onderzoek in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism zelfs tot wel 30%. Door op een lege maag een glas water te drinken help je de spijsvertering. Zo geef jij je lichaam een goede start en helpt het ook bij het afvallen.

2. Maagzuurklachten verminderen

Als je last hebt van maagzuur is het belangrijk om voldoende water te drinken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de pH weer neutraal wordt. Dit betekent dat het minder zuur is en dat je dus minder last hebt van een branderige gevoel. Zeker als je net wakker bent is het goed om direct water te drinken, omdat je laatste glas vocht dan al een tijd geleden is.

3. Versla nierstenen met water

Nierstenen zijn absoluut geen pretje. Daarom doe je er goed aan om er alles aan te doen om dit te voorkomen. Water speelt daarin een belangrijke rol. Door veel te drinken verdun je de schadelijke stoffen in je urine die nierstenen kunnen veroorzaken. Je urine is daarin een belangrijke graadmeter. Deze moet zo helder en geurloos mogelijk zijn. Door de dag de te beginnen met een glas water zet je een grote stap richting dat doel. Uiteraard is water in de morgen ook weer geen wondermiddel. Sommige mensen zijn ook gewoon vatbaarder voor nierstenen.

4. Water tegen hoofdpijn

Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn, dan komt dat waarschijnlijk doordat je te weinig drinkt of niet regelmatig drinkt. Uitdroging veroorzaakt namelijk hoofdpijn. Dit is vervelend en slecht voor je. Daarom doe je er goed aan om dit te voorkomen. Regelmatig water drinken helpt daarbij. Begin de dag daarom goed en zonder hoofdpijn door direct na het opstaan een glas water in plaats van koffie te drinken.

5. Spoel je lichaam schoon

Je hoort waarschijnlijk wel vaker dat het belangrijk is om je lichaam te detoxen. Even helemaal schoonmaken. Volgens veel wetenschappers is dat onzin. Je lichaam heeft daar geen hulp bij nodig. Je nieren en lever kunnen je lichaam prima zelf schoonhouden. Toch hebben ze je hulp wel nodig. Om de afvalstoffen af te voeren heb je namelijk water nodig. De hele dag door. Ook ‘s ochtends, dus begin de dag met een glas water zodat je nieren en lever je lichaam schoon kunnen houden.

6. Water helpt je stoelgang te bevorderen

Alle organen werken het best wanneer je goed gehydrateerd bent. Dat geldt ook voor je darmen. Wanneer je last hebt van verstoppingen is dat waarschijnlijk te danken aan een gedehydrateerde endeldarm. Hierdoor werkt deze niet optimaal en dat ga je merken wanneer je op het toilet zit. Drink daarom voordat je aan de koffie gaat eerste een glas water.

7. Voorkom slechte adem

Stinkende adem is voor veel vrouwen (en mannen) de allergrootste afknapper. Dat is vervelend, want veel mannen hebben daar last van. Een van de belangrijkste redenen waarom je soms uit je mond stinkt, is een tekort aan vocht. Zeker ‘s ochtends, wanneer je al lange tijd niks gedronken hebt, kun je hier last van hebben. Door je tanden te poetsen wordt alles weer fris, maar als je niet genoeg drinkt komt de geur snel weer terug. Begin de dag daarom met een glas water. Koffie komt wel tijdens je werk. Dan heb je het ook pas echt ‘nodig’.

Hoeveel water moet je drinken?

Een groot glas water aan het begin van de dag is pas het begin. Om je lichaam gezond te houden moet je de hele dag door blijven drinken, maar hoeveel precies? Het antwoord op die vraag vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.